08.02.2024.

20:16

Foto: Reuters

Planeta

Rusi slave smenu Zalužnjeg, po njima Sirski je loš komandant! Nije spasao vojsku, a izgubio je ogromnu količinu tehnike...

Zamenik lidera DNR Jan Gagin je rekao da se Sirski već pokazao kao loš komandant i loš strateg, jer je rukovodio odbranom Artjmovska.

- On je odveo u smrt desetine ukrajinskih vojnika, izgubio ogromnu količinu tehnike, nije spasao vojsku - naglasio je Gagin.

Lider LDPR Leonid Slucki rekao je da Zelenski svojom politikom održavanja vlasti približava poraz Oružanih snaga Ukrajine. 

- Sirski je poznat uglavnom po neuspešnim vojnim operacijama koje su završile velikim gubicima za Ukrajince. Pod njegovom komandom su ukrajinske oružane snage pale u debaljcevski kotao. Dakle, Zelenski svojom "mudrom politikom" očuvanja sopstvene vlasti samo približava neizbežni poraz ukrajinske vojske i postizanje svih ciljeva Specijalne vojne operacije - rekao je parlamentarac.

S druge strane, ako pitate BBC Sirski je "najuspešniji general 21. veka do sada". Britanski javni servis generala Sirskog diže u nebesa, podsećajući da je on vodio odbranu Kijeva na početku ruske operacije u Ukrajini prošle godine, a ne Zalužnji.

Tvrde de je i ukrajinska iznenđujuća i uspešne kontraofanzive u Harkovu prošlog leta njegovo delo.

,,Politiko" piše da je glavni razlog za smenu Zalužnog njegovo odbijanje da se povinuje preporukama američkih savetnika po pitanju letnje ofanzive ukrajinske vojske, koja se završila potpunim krahom.

- Između Zalužnog i Pentagona postojala su ozbiljna neslaganja o tome kako treba da se vodi ofanziva. Pentagon je insistirao da ukrajinska vojska izvede jedan moćan prodor u pravcu za koji su ameriiki oficiri smatrali da je moguć, a umesto toga Kijev je počeo ofanzivu u nekoliko pravaca, smatrajući da će ruskoj vojsci biti teže da šalje vojsku na nekoliko razliičtih taiaka. Posle nekoliko nedelja, koliko su trajale rasprave, postalo je očigledno da Ukrajinci uopšte nisu želeli da slušaju savete Amerikanaca - objavilo je izdanje.