08.02.2024.

21:45

Foto: Reuters&AP/Fotoilustracija

Planeta

Novi razgovor Putina i Sija! Moskva i Peking potvrdili dil, stvoriće novi svet oslobođen "američke čizme"!

Putin i Si su razgovarali i o situaciji u Ukrajini i rešavanju konflikta na Bliskom istoku, potvrdivši nastavak bilateralnih kontakata, rekao je Ušakov. On je istakao povećanje trgovine između Rusije i Kine, koja je prošle godine premašila 200 milijardi dolara. On je rekao i da će dve zemlje nastaviti da rade na razvoju zajedničkih energetskih projekata uprkos zapadnim sankcijama.

Kina je prvi trgovinski partner Rusije. Kako prenose kineski mediji, Si je naglasio da Rusija i Kina moraju blisko da sarađuju u zaštiti nacionalne bezbednosti i odlučno se suprotstave spoljnom mešanju u unutrašnje stvari. Kina i Rusija redovno osuđuju mešanje zapadnih zemalja u poslove dve zemlje, posebno po pitanju Tajvana, muslimanske ujgurske manjine u Kini ili kada je reč o Ukrajini.

- Dve strane treba da sprovode blisku stratešku saradnju kako bi zaštitile svoj nacionalni suverenitet, bezbednost i razvojne interese i moraju odlučno da se odupru mešanju stranih sila u unutrašnje stvari - rekao je Si Đinping čije je reči prenosila kineska javna televizija (CCTV). .

Prema rečima kineskog lidera, odnose Rusije i Kine u budućnosti očekuju nove mogućnosti. Ove godine se navršava 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve zemlje. 

- Gledajući unazad na put koji smo prešli, vidimo da smo zajedno prošli kroz mnoga iskušenja i nevolje - rekao je Si.

Kineska diplomatija posebno negoduje zbog kritika Zapada na račun Kine u vezi sa Ukrajinom. Zapad podseća da je Kina pozvala na poštovanje teritorijalnog integriteta svih zemalja, uključujući Ukrajinu, ali da nikada nije javno osudila Moskvu.

Pritisnuta strogim sankcijama zbog napada na Ukrajinu, Rusija pokušava da dodatno ojača ionako bliske veze sa Kinom. 

- Kina je spremna da radi zajedno sa Rusijom na jačanju multilateralne, međunarodne saradnje, sprovođenju istinskog multilateralizma i odbrani pravednog i uređenog multipolarnog sveta - rekao je Si u telefonskom razgovoru sa Putinom.