09.02.2024.

01:50

Foto: Reuters/AP

Planeta

Ko je izvršio diverziju na "Severni tok"? Karlson postavio Putinu osetljivo pitanje: Ruski predsednik izgovorio kao iz topa

- Ko je digao u vazduh 'Severni tok'? - pitao je Karlson Putina tokom intervjua.

- Vi, naravno - odgovorio je uz osmeh Putin.

- Ja sam bio zauzet tog dana. Ja nisam digao u vazduh 'Severni tok' - našalio se Karlson.
 

- Vi lično možda imate alibi, ali CIA takav alibi nema. Znate, neću da ulazim u detalje, ali u takvim slučajevima uvek govore: tražite onoga ko ima motiv. Ali u ovom slučaju ne treba tražiti samo onoga kome je to u interesu, nego i onoga ko to može da uradi. Zainteresovanih može biti mnogo, ali zaroniti na dno Baltičkog mora i izvesti tu eksploziju ne mogu svi. Ove dve komponente moraju da se spoje – ko je imao motiv i ko je u stanju to da izvede - odgovorio je ruski predsednik.

- Ne radi se samo o 'Severnom toku 1' koji su digli u vazduh. 'Severni tok 2' su oštetili, ali jedna cev je čitava i preko nje se može isporučivati gas u Evropu, ali je Nemačka ne otvara. Mi smo spremni za to, samo izvolite - istakao je Putin.

Upitan da li je iznenađen ćutanjem Nemačke u situaciji sa diverzijama na „Severnim tokovima“, Putin je odgovorio potvrdno.

- To i mene iznenađuje. Ali današnje nemačko rukovodstvo ne rukovodi se svojim nacionalnim interesima, nego interesima kolektivnog Zapada, inače je teško objasniti logiku njihovog delovanja ili nedelovanja“, objasnio je ruski predsednik.