10.02.2024.

07:00

Foto: printscreen

Planeta

Amerika propada! Putin Zapadu preko Karlsona poslao skrivenu poruku!

- Zemlje BRIKS-a, kojim ove godine predsedava Rusija, uglavnom se veoma brzo razvijaju. Ako me sećanje ne vara, 1992. udeo zemalja G7 u svetskoj ekonomiji iznosio je 47 odsto, dok je 2022. bio, mislim, nešto više od 30 procenata. Zemlje BRIKS-a su 1992. činile samo 16 odsto, ali sada je njihov udeo veći od G7.

To nema nikakve veze sa događajima u Ukrajini. To je zbog trendova globalnog razvoja i svetske ekonomije. A to je neizbežno. To će nastaviti da se dešava. To je kao zraci Sunca. Ne možete sprečiti izlazak sunca. Morate se prilagoditi tome.

Kako se SAD prilagođavaju? Pomoću silnih sankcija, pritisaka, bombardovanja i upotrebe oružanih snaga. Tu se radi o samoumišljenosti. Vaš politički establišment ne shvata da se svet menja pod objektivnim okolnostima. A da bi neko sačuvao svoj nivo, čak i ako neko teži dominaciji, on mora donositi prave odluke na kompetentan i blagovremen način. Brutalne akcije su kontraproduktivne. To je očigledno, činjenica je - kazao je Putin.

On je zatim uporedio SAD sa drevnim Rimskim carstvom, koje je propalo.

- Svetska zajednica se razvija u skladu sa prirodnim zakonima, a ti zakoni su takvi kakvi jesu. Tako je oduvek bilo. Neke nacije i države su se uzdigle, ojačale i bivale brojnije, a zatim su napustile međunarodnu scenu, izgubivši status na koji su navikle. Ima mnogo primera, od Džingis-kana do Rimskog carstva.

Čini se da nikada u istoriji čovečanstva nije postojalo ništa slično Rimskom carstvu. Ipak, potencijal varvara je postepeno rastao, kao i njihovo stanovništvo. Uopšte, varvari su jačali i počeli da se ekonomski razvijaju, kako bismo to danas rekli. To je na kraju dovelo do kolapsa Rimskog carstva i režima koji su nametnuli Rimljani. Međutim, trebalo je pet vekova da se Rimsko carstvo raspadne. Razlika u odnosu na ono što se sada dešava jeste u tome što se promene dešavaju mnogo brže nego u rimsko doba - zaključio je Putin.