10.02.2024.

08:17

Foto: Shutterstock, Printscreen

Planeta

Kako su Rusi ovo uspeli?! Napravili pancire za vojsku koji sadrže nešto što niko nema! Elitni krug ljudi ovo izumeo, Putin im se poklonio!

 

Krasnikov je govorio o doprinosu naučnika stvaranju napredne oklopne zaštite za rusku vojsku koja učestvuje u specijalnoj operaciji.

- Pitanje pancira je moralo da se reši veoma brzo - rekao je.

To je, kako je objasnio, predstavljalo problem jer se pred pancire postavljaju veoma visoki zahtevi - oni uz minimalnu težinu moraju da postignu jedinstvenu zaštitu od metaka i gelera.

Međutim, ruski naučnici su rešili ovaj problem.

- Koristeći najnovija dostignuća nauke o materijalima, napravili su nove materijale koji imaju minimalnu težinu i maksimalnu zaštitu oklopa. Ovo je takođe impresivan uspeh - naglasio je Krasnikov.

Prema njegovim rečima, teško je imenovati pravac u oblasti odbrane i bezbednosti u kome ne učestvuju akademski naučnici.

- Mogu da kažem da je među generalnim projektantima, među generalnim tehnolozima ili rukovodiocima prioritetnih naučnih oblasti za vojno-industrijski kompleks, skoro polovina članova naše akademije nauka - rekao je on.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin, govoreći u četvrtak u palati u Kremlju na svečanoj večeri povodom 300. godišnjice Ruske akademije nauka, zahvalio je akademiji nauka na efikasnom rešavanju pitanja odbrambene sposobnosti i bezbednosti zemlje.