12.02.2024.

06:40

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Vojska ključa! Sprema se nezapamćen haos u Ukrajini! Potez Zelenskog izazvao lančanu reakciju! "Nešto nije u redu..."

- Oni vide neke promene u trupama. Počinju da razmišljaju: "Aha, to znači da nešto nije u redu - primetio je pukovnik.

Prema ekspertu, iznenadno smenjivanje Valerija Zalužnog sa mesta glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine će posejati sumnje među „komandanata nižeg ranga“ u vezi sa naređenjima koja su prethodno dobili. Promena u visokoj komandi, iz perspektive oficira na liniji fronta, signalizira probleme u strategiji Kijeva.

Štaviše, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u potpunosti prekršio pravila uspostavljena u Oružanim snagama Ukrajine kada je imenovao svoje štićenike, zaobilazeći uspostavljenu hijerarhiju. Prema rečima Starikova, Zalužnog je trebalo da zameni prvi zamenik glavnokomandujućeg, bez obzira na njegovu političku orijentaciju.

- Zelenski je rekao: „Obnavljamo celu vojnu elitu.“  Pa kakvu „vojnu elitu“ ažuriramo! Ovo nije kolhoz, da dođe, rastera sve , regrutuje nove - ogorčen je oficir.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski najavio je u četvrtak ostavku Valerija Zalužnog na mesto glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine i imenovanje Aleksandra Sirskog, koji je ranije komandovao kopnenim snagama, na njegovo mesto. Prema pisanju vodećih zapadnih medija, novi glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine stekao je kontroverznu reputaciju: smatra se bliskom pristalicom predsednika. Pored toga, vojnici jako ne vole vojskovođu zbog velikih gubitaka, pa su mu dali nadimak Kasapin i general 200.