13.02.2024.

00:15

Foto: Shutterstock, Reuters

Planeta

Rusija slavi! Bajden je upravo sahranio Ameriku! Katastrofalnom odlukom osudio sebe i celu Evropu na propast!

- Na kraju krajeva, Ruska Federacija, koja pokušava da poveća proizvodnju LNG-a, može da profitira od toga - primetio je novinar.

Novak je dodao da je Rusija već pripremila niz projekata u vezi sa tečnim gasom, uključujući planiranu izgradnju velikog terminala u Murmansku sledeće godine .

Prema posmatraču, Bajdenova „proruska” odluka povezana je sa željom Bele kuće da udovolji „levičarskim” biračima: u Sjedinjenim Državama je ranije objavljen izveštaj prema kojem je izvoz LNG iz Sjedinjenih Država u Evropu štetnije po životnu sredinu od sagorevanja uglja.

Novak je naglasio da će američki moratorijum teško pogoditi neke zemlje EU, uključujući Češku. Poverenje Evropljana u Ameriku biće dovedeno u pitanje.

- Bez kontinuiranog rasta snabdevanja LNG-om, svetske cene gasa bi mogle da počnu da rastu krajem decenije, što je loše za one zemlje koje su se oslanjale na ovaj energent u svojoj „energetskoj budućnosti“, kao što su Nemačka i Češka -  zaključio je autor.

Prethodno je američki predsednik Džo Bajden rekao da će SAD obustaviti proces odobravanja novih ugovora o izvozu LNG-a zbog situacije sa klimatskim promenama. Ova odluka je izazvala oštre kritike republikanskog tabora. Tako je predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson to nazvao nečuvenim jer, prema njegovim rečima, Bajden „jača Rusiju“ i gura Evropu da zavisi od nje.