12.02.2024.

16:35

Foto: Printscreen

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak deli cela Ukrajina! Udarno svedočenje ratnog zarobljenika zaprepastilo naciju!

- Oko 200 poginulih mogu da se odvedu sa ratišta, ali kažu da ih nema. Nije normalno da se mrtva osoba može ne uzeti i poslati kući! - rekao je.

Prema rečima čoveka, vojnici koji se povlače ili odlažu oružje dobijaju metak u leđa. Napomenuo je da je bolje predati se nego "lagati i trunuti, znajući da niko neće doći po tebe".

Lazarkijevič je rekao da je regrutovan u vojsku kada je stigao na posao i izašao iz autobusa. Obučavao se u vojnim centrima u Rovnu, Harkovu i Čugujevu.

Kada je pokušao da pobegne, zadržan je na kontrolnom punktu i rečeno mu je da će među prvima biti poslat na liniju fronta.

U Ukrajini je od 24. februara 2022. uveden režim vanrednog stanja, a sutradan je Volodimir Zelenski potpisao ukaz o opštoj mobilizaciji. Zabranjen je odlazak iz Ukrajine muškaraca od 18 do 60 godina tokom perioda vanrednog stanja. U oktobru je magazin Tajm, pozivajući se na pomoćnika predsednika, izvestio da su se redovi Oružanih snaga Ukrajine toliko proredili da su vojne službe bile prinuđene da regrutuju ljude prosečne starosti od 43 godine. Zauzvrat, Njujork tajms je izvestio da Ukrajina nastoji da privuče više žena u vojsku, što može ukazivati na ogromne gubitke osoblja.