13.02.2024.

23:55

Foto: Pixabay

Planeta

Od ovog najtajnijeg društva zavisi ceo svet! Već 73 godine se sastaju po hotelima i palatama, a mi za to i ne znamo! Ali sada...

Događaju su prisustvovali ministarka finansija Švajcarske Karin Keler-Sater i guverner Centralne banke zemlje Tomas Džordan. Razgovaralo se, između ostalog, o propasti jedne od najvećih i najstarijih švajcarskih banaka, Credit Suisse i UBS prošlog proleća.

Ovaj tajni sastanak organizovala je "veoma uticajna organizacija" o čijem postojanju se malo zna - Međunarodni institut za bankarska istraživanja (Institut International d'Etudes Bancaires), IIEB.

Kako navodi FT, ovo je najtajniji klub evropskih bankara, gde se rukovodstvo banaka sastaje sa liderima različitih zemalja - predsednicima, premijerima, kraljevima, kao i guvernerima centralnih banaka.

- Ovo nije Davos, gde svako može da kupi članstvo - rekao je jedan član IIEB za FT.

Međunarodni institut za bankarska istraživanja je osnovan u Parizu 1950. godine. Osnovali su ga čelnici finansijskih institucija Crédit Industriel et Commercial, Union Bank of Switzerland, Société Générale de Belgique i Amsterdamsche Bank kako bi redovno razgovarali o dešavanjima u bankarskom sektoru i privredi na najvišem nivou.

Šefovi najvećih evropskih banaka okupljaju se u luksuznim hotelima i kraljevskim palatama već 73 godine "da bi razgovarali o osetljivim temama kao što su spajanja i akvizicije i kreiranje globalne politike".

Međunarodni institut za bankarska istraživanja nije samo platforma za razmenu ideja između uticajnih finansijera, već i elitni društveni klub, čiji članovi odlaze na privatne ekskurzije na istorijska mesta, piše FT.

Međunarodni institut za bankarska istraživanja nema veb stranicu niti se objavljuju teme sastanaka i zapisnike sa sastanaka. Učesnici se takođe obeshrabruju da dele detalje diskusija, rekli su izvori za FT. Delatnost instituta postojanja praktično nije medijski propraćena.