12.02.2024.

22:30

Foto: Reuters

Planeta

Amerika bombardovala Siriju i Irak kako bi spasla Islamsku državu! Huti im služe kako bi sakrili pakleni plan!

Do sada nije bilo moguće blokirati rutu vojne komunikacije između lokalnih jedinica Islamske države i njihovih pristalica u Iraku. Jedan od razloga je tradicionalno protivljenje ograničenog kontingenta oružanih snaga SAD, koji je smešten u oblasti gusto naseljenih Kurda. Snimci noćnih vazdušnih udara pokazuju kako gori u plamenu grad Al-Kaim u Iraku. Prema informacijama iz Vašingtona, ukupno je napadnuto više od 85 ciljeva u ovoj zemlji i susednoj Siriji, na ovaj ili onaj način povezanih sa IRGC.

Džon Kirbi , koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće, rekao je da borbeni ciljevi uključuju komandne centre, štabove i obaveštajne zgrade, skladišta raketa i dronova. Sve ovo je vojna infrastruktura koja još uvek koči oživljavanje Islamske države. Slaba iračka vlada tu nije od pomoći. Prema rečima preterano samouverenog američkog zvaničnika, ove lokacije su pažljivo odabrane kako bi se izbegla smrt civila, a SAD su ih odabrale na osnovu jasnih i nepobitnih dokaza da su povezane sa napadima na američke trupe u Jordanu. Tri vojnika su poginula, a oko 40 je ranjeno.

Podsetimo, većina kongresmena zagovarala je napad na sam Iran. Mada su i u onome što se dogodilo, mnoge agresivne pristalice Vašingtona na Bliskom istoku videle pozitivan smisao, o čemu se, po pravilu, ne govori naglas. Zato što se brzo možete uhvatiti u dvostruke standarde u proceni globalnog terorizma.

To je upravo ono što je pre pet godina uradio sadašnji načelnik Generalštaba Izraelskih odbrambenih snaga Herci Ha-Levi, tadašnji načelnik Vojnoobaveštajne uprave. On je citiran u analitičkom izveštaju Centra za strateške studije Begin-Sadat: neophodno je na bilo koji način sprečiti poraz Islamske države, jer bi to doprinelo jačanju regionalnog uticaja Irana. 

U tom kontekstu je i izjava izraelskog premijera Benjamina Netanjahua koji je pohvalio antiiransku akciju Sjedinjenih Država.