13.02.2024.

18:49

Foto: AP/Tanjug

Planeta

Putin i Si će zažaliti što su izazvali Ameriku - brutalna pretnja iz SAD! Još ako pošalju Kijevu 61 milijardu, svet će biti na ivici!

- Ruski predsednik Vladimir Putin će zažaliti zbog dana kada je doveo u pitanje američku odlučnost. A jasno stavljamo do znanja i drugima, poput predsednika Kine Si Đinpinga da ne testiraju našu odlučnost - rekao je Šumer u govoru posle glasanja i dodao da je posalta jasna dvostranačku poruka saveznicima SAD u NATO.

Šumer je takođe pohvalio usvajanje zakona kao veliki uticaj na „bezbednost zapadne demokratije". 

Predlog zakona u Senatu bi dao Ukrajini 61 milijardu dolara pomoći, kao i 14 milijardi dolara Izraelu za rat protiv Hamasa i skoro pet milijardi dolara za naoružavanje Tajvana.

Republikanci koji se protive zakonu o finansiranju Ukrajine istakli su da bi on doveo ukupan iznos američke pomoći Kijevu na skoro 200 milijardi dolara. Demokrate, s druge strane, tvrde da je to dobro za američku industriju oružja i da bi nenastavljanje slanja novca Kijevu narušilo reputaciju Vašingtona u svetu. 

Iako je usvojen u Senatu, zakon sada treba da podrži Predstavnički dom, gde republikanci imaju tesnu većinu. 

Republikanac sa Floride Rik Skot poručuje da Demokrate uzalud slave.

- Ovaj predlog zakona nikada neće proći u Domu, nikada neće postati zakon - rekao je Skot.

I Predsedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson ranije je opisao predlog zakona kao "mrtvo slovo na papiru". 

Ipak, postoji određeni broj republikanaca koji su spremni da podrže demokrate kada je u pitanju finansiranje Ukrajine, pa je sasvim moguće da bi zakon mogao da prođe i dospe do stola predsednika Džoa Bajdena.