14.02.2024.

13:10

Foto: Reuters/Shutterstock

Planeta

Kritično! Pukao američki nuklearni štit! Rusi saopštili šokantne vesti: Sakrio je...

- Koliko znamo, u Sjedinjenim Državama odluku o upotrebi nuklearnog oružja donosi predsednik zemlje u dogovoru sa ministrom odbrane i predsedavajućim Združenog generalštaba Oružanih snaga. I ovaj postupak funkcioniše danonoćno i neprekidno. Ali ministar odbrane nije tu, i niko ne zna gde je. Štampa piše da je deo njegovih obaveza dodeljen zamenici ministra Ketlin Hiks. Ali ona je bila na odmoru u Portoriku u tom trenutku - rekao je Popov u intervjuu listu Izvestija.

- Koliko god to izgledalo iznenađujuće, u stvari, američki nuklearni štit je pukao - dodao je on.

Prema njegovim rečima, to je očigledno navelo predsednika Komiteta za oružane snage Predstavničkog doma Kongresa SAD Majka Rodžersa da zahteva od Ostina da svedoči pred zakonodavcima.

Ranije je postalo poznato da je Ostinu dijagnostikovan rak prostate. U decembru 2023. hospitalizovan je u Nacionalnom vojnom medicinskom centru Volter Rid, gde je podvrgnut prostatektomiji – uklanjanju cele prostate ili dela prostate. Posle operacije, šef Pentagona se vratio kući, ali je 1. januara hospitalizovan u istoj ustanovi zbog komplikacija posle operacije.

Ostinova neplanirana hospitalizacija izazvala je skandal u američkoj vladi. Ostinova odluka da odmah ne obavesti američkog predsednika Džoa Bajdena o raku prostate i hospitalizaciji predstavlja problem, rekao je u januaru koordinator za strateške komunikacije Bele kuće Džon Kirbi.

Ostin je, nakon skandaloznih okolnosti hospitalizacije, 14. februara pozvan da svedoči pred Komitetom za oružane snage američkog Kongresa, navodi se u pismu kongresmena Majka Rodžersa upućenom samom Ostinu, pismo je objavljeno na sajtu komiteta.

Nedavno je Ostin ponovo primljen u bolnicu zbog problema sa bešikom. Nakon hospitalizacije, šef Pentagona je preneo ovlašćenja na svoju zamenicu Ketlin Hiks. Zbog hospitalizacije, Ostin neće putovati u Brisel na donatorski sastanak Ukrajine, i planira da se obrati u sredu preko video-linka, rekla je portparolka Pentagona za RIA Novosti.