14.02.2024.

18:00

Foto: TV Zvezda.ru printscreen

Planeta

Šojguu stigla sjajna vest! Odmah posetio kompleks na kom je Rusija dokazala: Mi smo supersila! Trupe isčekuju "Arena-M" (VIDEO)

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu zatražio je da se poveća brzina isporuke kompleksa aktivne zaštite Arena-M (KAZ) trupama. Ovo je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane. 

Valerij Kašin, generalni projektant Istraživačko-proizvodnog biroa za mašinsko inženjerstvo, izvestio je ministra Šojgua da je ovaj kompleks već predat na kvalifikaciono testiranje.

- Moramo to učiniti brže - zahtevao je Šojgu.

Kašin je takođe napomenuo da je u toku rad na poboljšanju ovog KAZ-a kako bi se zaustavilo da neprijateljska municija "zaluta" ka ruskim trupama.

Generalni direktor preduzeća Sergej Pitikov izvestio je ministru da fabrika proširuje svoje proizvodne kapacitete, a proizvodnja proizvoda u različitim oblastima je već nekoliko puta povećana. 

Šojgu je stigao u Konstruktorski biro za mašinstvo da proveri sprovođenje

Kompanija proizvodi raketne sisteme. Ministru su predstavljeni gotovi uzorci protivtenkovskog raketnog sistema "Hrizantema-S" sa modernizovanim protivoklopnim vođenim raketama "Hrizantema-M", borbeno vozilo odreda MANPADS Gibka-S, lanser za podršku Džigit sa raketama MANPADS "Verba" i isti kompleks aktivne zaštite "Arena-M".

Ministar Šojgu je održao radni sastanak na kom je istakao da su tokom upotrebe sistema naoružanja u zoni Severnog vojnog okruga potvrđene njihove taktičko-tehničke karakteristike.

Postavio je zadatak rukovodstvu preduzeća da blagovremeno spreovede poboljšanje i prilagođavanje ovih proizvoda, uzimajući u obzir iskustvo sa fronta i tok specijalne vojne operacije. 

On je naglasio da se to odnosi i na MANPADS i na Iskandere sa bodežima, kao i na sve što je potrebno Oružanim snagama Rusije za borbu protiv bespilotnih letelica.