14.02.2024.

22:52

Foto: Pixabay

Planeta

(VIDEO) Moskva na nogama! Amater astronom provalio američki tajni svemirski brod! Internet gori, ko je i kada lansirao Ks-37B?!

Simola je otkrio objekat u petak uveče, što ukazuje na prisustvo orbitalnog testnog vozila 7 ( OTV-7 ), koje je lansirano u tajnu orbitu prošlog decembra. OTV-7 je deo najnovije misije američkog vojnog svemirskog aviona Ks-37B .

Lansiranje Ks-37B održano je 28. decembra uz pomoć SpaceKs -ove rakete Falcon Heavi , koja je znatno veća raketa od onih koje su korišćene za lansiranje prethodnih misija Ks-37B. To lansiranje podstaklo je spekulacije da će Ks-37B dostići veće visine od prethodnih letova, koji su ostali u niskoj Zemljinoj orbiti na visinama od nekoliko stotina kilometara.

Iskusni satelitski posmatrač, Majk MekKants , takođe se složio sa Simolinim zaključkom da je otkrio svemirski avion Ks-37B. Ovo otkriće izaziva interesovanje širom sveta i o njemu se raspravlja na dugogodišnjem onlajn forumu za entuzijaste za satelitsko praćenje, SeeSat-L .

Amaterska zapažanja letelice pokazuju da ona leti po visoko eliptičnoj orbiti na visini između 323 i 38.838 km. Orbita je nagnuta pod uglom od 59,1° u odnosu na ekvator.

Ovo je skoro u skladu sa predviđanjima entuzijasta koji su pratili lansiranje u decembru. Zatim su koristili informacije o putanji lansiranja Falcon Heavi-a i glavnim zonama pada rakete da bi procenili orbitu koju bi Ks-37B mogao postići.

Američke svemirske snage nisu objavile nikakve informacije o orbiti Ks-37B. Ljubiteljima amaterima bilo je potrebno oko šest nedelja da ga pronađu, iako je obično potrebno manje vremena da se locira objekat koji kruži u tako niskoj orbiti. Uprkos tajnosti, teško je zamisliti da Kinezi i Rusi već nisu znali gde se nalazi Ks-37B.

Vojni zvaničnici obično ne otkrivaju detalje misija Ks-37B dok je u svemiru, pružajući ažuriranja samo pre lansiranja i nakon sletanja.

Ovo je sedmi let svemirskog aviona Ks-3B otkako je prvi lansiran 2010. U saopštenju pre lansiranja u decembru, američke svemirske snage objavile su da je let Ks-37B imao za cilj „široki opseg testiranja i eksperimentalni ciljevi".

Tajnost koja okružuje Ks-37B podstakla je mnogo spekulacija o njegovoj nameni, od kojih su neke bile usredsređene na ideje da je deo tajne platforme za oružje u orbiti.

Verovatnije je, kažu analitičari, da je Ks-37B testna stanica za nove svemirske tehnologije. Neobična eliptična orbita za misiju je slična orbiti koja se koristi za neke od satelita Svemirskih snaga dizajniranih da otkrivaju i upozoravaju na lansiranje balističkih projektila.