15.02.2024.

11:22

Foto: Shutterstock/Reuters/video printscreen

Planeta

(VIDEO) Šok! Rakete ove zemlje pobile Ruse u Belgorodu?! Hitno se oglasila vojska, oboren veliki broj projektila!

"Danas, oko 12.30 časova, sprečen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije višecevnim raketnim sistemom RM-70 'vampir'. Uništeno je 14 raketa nad teritorijom Belgorodske oblasti", navodi se u saopštenju.

Podsetimo, rusko Ministarstvo odbrane objavilo je da su ukrajinske trupe iskoristile višecevne raketne bacače RM-70 Vampir isporučene iz Češke i tokom prethodnog udara na Belgorod 30. decembra prošle godine, ubivši najmanje 22 osobe i ranivši više od 100.

Rusija je tada sazvala hitan sastanak u sedištu UN u Njujorku, zahtevajući da češka delegacija prisustvuje i „objasni zašto se municija ove zemlje koristi za ubijanje civila u Belgorodu“, rekao je Poljanski.

Međutim, Prag je tada odbio da učestvuje na sastanku UN.

RM-70 (raketomet vzor 1970) je višecevni bacač raketa. RM-70 je čehoslovačka teška verzija sovjetskog BM-21 Grad sistema, od koga se razlikuje po naprednijim performansama kao i od ostalih svojih prethodnika, a javnosti je predstavljen 1971. godine.

RM-70 je razvijen u Čehoslovačkoj kao naslednik starijeg modela RM-51, čime je ostvarena inicijalna operativna sposobnost u njenoj vojsci 1972. godine.