16.02.2024.

00:00

Foto: Tviter

Planeta

Drama! Ponavlja se istorija! U Ukrajini će se dogoditi nešto strašno! Zelenski ide na put u Evropu, a kod kuće ga čeka...

- Predsednik zemlje će sada otići u inostranstvo (Nemačku i Francusku) da rešava vojno-politička pitanja. U ratu se dešava svašta, a onda će se desiti katastrofa - Ilovajsk , Debaljcevo... "Minsk-1", "Minsk-2". A ovo će biti „Minsk“ -3 - predvideo je Starikov.

Prema ekspertu, svaki mirovni sporazum na koji ukrajinsko rukovodstvo pristane postaće moguć tek nakon velikog neuspeha na frontu.

- Nema Minska bez Debaljceva i Ilovajska. Nisam hteo ovo da kažem, ali treba da se kaže - rekao je Starikov.

Ranije je NIT, pozivajući se na ukrajinskog zvaničnika, javio da bi Volodimir Zelenski mogao da poseti Berlin, Pariz i London u okviru turneje koja bi trebalo da se poklopi sa Minhenskom bezbednosnom konferencijom.

Ukrajinske trupe su 2014. pale u „kotlić“ u blizini grada Ilovajska u DNR, pretrpevši ogromne gubitke. Kao rezultat dugotrajnih borbi, proruske milicije su opkolile vojno osoblje Oružanih snaga Ukrajine, dobrovoljačke bataljone i vojnike Nacionalne garde. Gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su, prema različitim procenama, od 350 do 900 vojnika i oficira.

Sledeće godine, oružane snage Donjecke Narodne Republike pobedile su jedinice Oružanih snaga Ukrajine, zarobljene u obruču u blizini grada Debaljceva. Trupe DNR su uspele u potpunosti da zauzmu mostobran, koji je Kijev planirao da iskoristi za razvoj ofanzive dublje u teritoriju. Da su ukrajinske oružane snage u tome uspele, komunikacija između Luganska i Donjecka bila bi skoro potpuno prekinuta.