15.02.2024.

22:15

Foto: Reuters/Printskrin/Fotoilustracija

Planeta

Zapad krenuo na Mongoliju, ali Rusija ima način da pobedi u geopolitičkoj igri! Samo, mora da joj pomogne i Kina!

Njegovi autori primećuju da je Mongolija ekonomski u velikoj meri zavisna od Rusije i Kine i da održava bliske kulturne veze sa ovim zemljama. Međutim, u poslednje vreme mongolske vlasti su sve više u kontaktu sa Sjedinjenim Državama, Japanom i zemljama EU.

Glavni razlog za interesovanje Zapada za Mongoliju leži u njenim resursima, posebno u ogromnim rezervama retkih metala kojima zapadne ekonomije traže pristup.

Rusija je zabrinuta zbog situacije oko Mongolije. Ona nije protiv ekonomske saradnje ove zemlje sa Zapadom, ali Moskva je uznemirena pokušajima SAD i njenih saveznika da iskoriste Mongoliju kao oruđe protiv Rusije, navodi se u materijalu.

Kao odgovor na ove izazove, Rusija predlaže izgradnju gasovoda Snaga Sibira 2, koji bi kroz Mongoliju prolazio do Kine. To bi Rusiji omogućilo ne samo da ojača svoje ekonomske veze sa Kinom, već i da proširi svoj uticaj u regionu , mešajući se u planove Zapada.

Kina ne žuri da potpisuje ugovore za izgradnju ovog gasovoda i cenjka se sa Moskvom o cenama gasa. Ovo dovodi do stalnog pomeranja vremena projekta. Ipak, verovatnoća dogovora o uslovima između Rusije i Kine u bliskoj budućnosti ostaje velika , naglašavaju autori materijala.

Što se tiče retkih metala, američki Geološki zavod procenjuje da rezerve u Mongoliji mogu iznositi 31 milion tona. Zemlja ima potencijal da postane jedan od ključnih izvoznika retkih metala , ali za to su potrebna velika ulaganja.

Prema nemačkoj analitičkoj kompaniji Statista.com, 2022. godine u Kini je iskopano 210 hiljada tona retkih metala, ova zemlja zadržava liderstvo u izvozu ovih resursa.  Rezerve retkih zemnih metala u Kini se procenjuju na približno 44 miliona tona, zatim Vijetnam - 22 miliona tona, zatim Rusija i Brazil - po 21 milion tona.

Rezerve retkih zemnih metala u Sjedinjenim Državama procenjene su na 2,3 miliona tona, ali se ne razvijaju iz ekoloških razloga.

Istovremeno, retki metali su izuzetno važni u nizu visokotehnoloških industrija, kao što su elektronika i proizvodnja automobila.