16.02.2024.

15:26

Foto: Reuters

Planeta

Najžešći napadi na Putina i Rusiju posle smrti Navaljnog! "Neviđena brutalnost, zato treba nastaviti podržavati Ukrajinu"

- Navaljni se borio za demokratske vrednosti i protiv korupcije - naveo je Rute na društvenoj mreži X.

Dodao je da je Navaljni svoju borbu platio smrću, "dok je držan u najsurovijim i najnehumanijim uslovima".

- Njegovoj porodici, voljenima i svima koji su se zajedno sa njim borili za promene u Rusiji želim mnogo snage - napisao je Rute.

Belgijski premijer Aleksander de Kro takođe je reagovao na vest o smrti Navaljnog.

- Njegova tragična smrt ponovo ukazuje na to zašto treba da nastavimo da podržavamo Ukrajinu. Rusija neće pobediti u Ukrajinu. Naše misli su sa porodicom i prijateljima Navaljnog i svim hrabrim ruskim političkim zatvorenicima - napisao je De Kro na društvenoj mreži X.

Zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Luksemburga Gzavijer Betel istakao je da je tužan zbog vesti o smrt ruskog političara, dodavši da je Navaljni verovao u "slobodnu, otvorenu i demokratsku Rusiju".

- Godinama je bio trovan, ućutkavan i maltretiran u izolovanom pritvoru u Rusiji. Moje misli danas su sa njegovom porodicom i svim političkim zatvorenicima u Rusiji - naveo je Betel na društvenoj mreži X.

Kancelarija Federalne kazneno-popravne službe Rusije za Jamalo-Nenecki autonomni okrug saopštila je ranije danas da se Navaljni osećao loše posle šetnje i izgubio svest, nakon čega je neuspešno reanimiran, a uzork smrti se utvrđuje. Navaljni je služio kaznu zatvora od 30 godina, a bio je poznat kao oštar kritičar Kremlja.