17.02.2024.

17:31

Foto: pixabay.com/Ata images

Planeta

Kina upozorila Zapad! "Napravićete istorijsku grešku"

Govoreći na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, Vang je poručio zapadnim državnicima, diplomatama i vojnim stručnjacima da će Kina braniti svoje legitimne interese i prava, ali i delovati sa osećajem odgovornosti za istoriju, svoj narod i ceo svet.

"Moramo da vidimo jedni druge kao partnere, a ne rivale"

- Želimo da radimo na poboljšanju bilateralnih odnosa sa SAD zasnovanih na međusobnom poštovanju, mirnom suživotu i saradnji - rekao je Vang.

Govoreći o odnosima sa Evropom, on je rekao da je "imperativ" da se obe strane oslobode geopolitičkih i ideoloških distrakcija.

- Moramo da vidimo jedni druge kao partnere, a ne kao rivale -  istakao je on.

„Odnosi sa Rusijom stabilno rastu“

Što se tiče Rusije, on je rekao da je to najveći kopneni sused Kine sa kojim odnosi stabilno rastu na principima nekonflikta i neagresije na treće strane. „Ona služi stabilnosti u azijsko-pacifičkom regionu i svetu“, rekao je Vang.

On je ponovio da je Tajvan neodvojivi deo kineske teritorije i da su „tajvanski poslovi unutrašnje stvari Kine”. „Da bi se održao mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu, mora se poštovati princip jedne Kine i odbaciti nezavisnost Tajvana“, naglasio je šef kineske diplomatije.

„Svet je veliki okean, koji se ne može podeliti“

Nudeći bliže odnose, on je takođe upozorio Zapad da bi bilo pogrešno da se odvoji od Kine u ime navodnog smanjenja zavisnosti od te ekonomske sile.

- Svako ko pokuša da desinizuje u ime smanjenja rizika, počiniće istorijsku grešku. Svet je veliki okean koji se ne može podeliti na izolovana jezera - rekao je on.

- Kao putnici na istom brodu, moramo da učinimo svet predvidljivijim, a budućnost svetlijom -  zaključio je kineski ministar.