18.02.2024.

06:15

Foto: Reuters/profimedia

Planeta

Putin je znao kome poverava misiju! Ko je general Mordvičev koji je zauzeo Avdejevku? "Pokojnik" koga su Britanci dva puta sahranili

Ironijom sudbine Mordvičev je 17. februara 2023. godine, nasledio nadasve čuvenog Aleksandra Lapina dok je obavljao funkciju komandanta Centralnog vojnog okruga, koji je nekoliko puta optužen za nesposobnost.

Mordvičev je bio general-potpukovnik i komandant 8. gardijske kombinovane armije Južnog vojnog okruga, koja je jedna od najzaslužnijih što je ruska vojska na početku rata posle tenkovske bitke u prvim danima ruske invazije zauzela Herson.

Sredinom februara 2023. godine. imenovan je za komandanta Centralnog vojnog okruga (CVO), što je proizilazolo iz podataka Jedinstvenog državnog registra Pravnih lica.

Od 2017. do 2022. godine mesto komandanta Centralnog vojnog okruga zauzimao je general-pukovnik Aleksandar Lapin, koji je učestvovao u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini i dobio zvanje Heroja Rusije.

U martu 2022. godine u zapadim medijima, posebno britanskim pisalo je da je Mordvičev ubijen 19. marta 2022. godine.

Mordvičev je zatim ponovo oživeo za vreme bitke u Marijupolju, pa nakratko umro, pa opet oživeo i od tad o njemu nije bilo ni reči.

Prema otvorenim izvorima, Mordvičev je rođen 1976. godine, završio je Višu tenkovsku komandnu školu 2018. godine i bio je prvi zamenik komandanta i načelnik štaba 41. kombinovane armije Centralnog vojnog okruga.

Prema rečima šefa Čečenije Ramzana Kadirova, kao komandant 8. armije učestvovao je u oslobađanju Mariupolja u proleće 2022. godine tokom specijalne vojne operacije (SVO) Ruske Federacije u Ukrajini.