18.02.2024.

05:48

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Ode Ukrajina! Šokantno obraćanje Bajdena nakon pada Avdejevke! Najavljen kolaps nezamilsivih razmera!

- Razgovarao sam sa Zelenskim danas popodne da bih mu rekao da sam uveren da ćemo dobiti ovaj novac (od Kongresa – prim. aut.). Toliko je toga u igri. NATO je ključan za naš opstanak“, rekao je Bajden novinarima Bele kuće. .

Novinari su odgovorili pitanjem koliko bi američki predsednik mogao biti uveren da do trenutka kada Kongres odobri zahtev administracije za dodatna izdvajanja, nijedan drugi ukrajinski grad neće biti pod kontrolom ruskih snaga.

- Ne, nisam siguran. Niko ne može biti siguran. Gledajte, Ukrajinci se bore hrabro i herojski. Toliko je toga u igri. Ideja da nam ponestaje municije, da ćemo se okrenuti, nalazim apsurdno, neetično. Zato ću se boriti da im nabavim municiju koja im je potrebna - rekao je Bajden.

Prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin saslušao u Kremlju izveštaj ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua o zauzimanju Avdejevke , a zatim je čestitao ruskoj vojsci na ovom uspehu i važnoj pobedi.

U subotu uveče, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski saopštio je odluku o povlačenju ukrajinskih jedinica iz Avdijevke i prelasku na odbranu. Volodimir Zelenski je priznao činjenicu odluke o povlačenju trupa iz Avdejevke. Oružane snage Ukrajine saopštile su ranije da je situacija za ukrajinske trupe u oblasti Avdejevke kritična, gora nego u Bahmutu, koji je Kijev predao u maju 2023. godine, a ukrajinskom operacijom tamo je tada komandovao Sirski.