18.02.2024.

17:25

Foto: Tviter

Planeta

Putinu je sada put čist! Kreće u samo srce Ukrajine?! Ovde Rusije - ovde Belorusija, iskoristiće položaj obe granice

Kako je objasnio Lejton, ukrajinskim oružanim snagama će sada biti mnogo teže da sprovode protivofanzivne operacije u istočnom pravcu, a Rusi mogu da pokrenu sopstvenu ofanzivu kroz grad.

Sedrik Lejton, pukovnik američkog ratnog vazduhoplovstva u penziji:

- Avdejevka je naziv grada koji se nalazi u južnom delu Donbaske oblasti, a ovaj grad je bio na raskrsnici istočnog i južnog fronta. To jest, u ovom trenutku sve se povezuje. Rusi su zauzeli ovaj grad i sada, mogu to iskoristiti da napreduju kroz ovu oblast, a zatim krenu u ovom pravcu, u samo srce Ukrajine - ako, naravno, imaju snage i sredstava za to - priča on i nastavlja:

Informer

Strateška mapa Avdejevke

- Posle dve godine borbi u ovoj oblasti, a konkretno u slučaju Avdejevke, one se nastavljaju i duže, grad je skoro uništen, sada je to praktično gola školjka, koja liči na Staljingrad u malom...

Rusi počinju da kontrolišu Donbas

- To je ono što je sada palo u ruke Rusa, a ovo je i dalje teška situacija za Ukrajince: sada će im biti teško da povrate kontrolu nad ovim regionom i uopšte nad svim regionima u Donbasu, uključujući i put na Krim - dodaje Lejton.

Ovde Rusija, ovde Belorusija - meta Harkov ili Kijev?!

Ovako je američki pukovnik završio svoja zapažanja:

- Da ne zaboravimo: Gradovi kao što su Harkov ili Kijev, glavni grad Ukrajine, nalaze se blizu neprijateljskih granica; ovde je Rusija, a ovde je Belorusija, saveznik Moskve, a oni su veoma blizu ova dva velika ukrajinska grada... Zbog toga je izuzetno važno zadržati što više teritorije bez gubitka vojnika: Ukrajini je sada potrebno što više vojnika - priča pukovnik Lejton i zaključuje:

Informer

Ukrajinska vojska na frontu

- Ako Rusi uđu na ove prostore, biće mnogo krvoprolića, smrti i razaranja, što smo mogli da vidimo u Avdejevki. Kada vam ponestane municije, na kraju ćete morati da donesete veoma težak izbor: morate ili da se povučete ili da se borite do smrti. I upravo sa tim se sada suočavaju Ukrajinci.