23.02.2024.

12:29

Foto: Shutterstock/Reuters/EPA

Planeta

Šolc i Makron namagarčili Zelenskog! Sa ovim papirom može samo da... Javnost ismeva najnoviji potez Ukrajine, Nemačke i Francuske!

- Sada nam govore da su to sporazumi o garancijama bezbednosti - nema ni reči o bezbednosnim garancijama! Štaviše, ukrajinsko-nemački i ukrajinsko-francuski sporazumi izgledaju još slabiji od ukrajinsko-britanskog - primetio je ekspert.

Bortnik je dodao da u stvari sporazumi podrazumevaju samo konsultacije u slučaju napada u Ukrajini i logističku podršku Kijevu.

Prema Bortnikovim rečima, sporazumi između Zelenskog i evropskih lidera ne mogu se smatrati ni punopravnim međunarodnim ugovorima, jer ih nisu ratifikovali parlamenti zemalja potpisnica. U stvari, Zelenski, Šolc i Makron su se ograničili samo na lične „političke dogovore“ koji važe sve dok su sami političari na vlasti, primetio je on.

Kijevski analitičar je uveren da su tako ograničeni sporazumi maksimum koji su zapadne zemlje do sada spremne da urade zarad bezbednosti Ukrajine.

- Umesto NATO-a, oni nam sada nude ove sporazume uz obećanja pomoći - požalio se Bortnik.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je 16. februara Berlin i Pariz , gde je potpisao bilateralne sporazume sa Nemačkom i Francuskom o bezbednosnim garancijama. Kijev je sredinom januara zaključio sličan sporazum sa Londonom .