19.02.2024.

14:09

Foto: Youtube printscreeen

Planeta

Skandal u Londonu! Britanski film o ruskoj strani rata u Ukrajini, umalo zabranjen!

- Ovaj dokumentarac je primer nezavisnog novinarstva. Priča ljudsku priču o uticaju rata. Ovaj film predstavlja jedinstvenu priliku da vidimo šta se dešava na strani fronta koju je zauzela Rusija u mnogo širem kontekstu od onoga da je sukob izazvan ruskom invazijom. Film predstavlja izbalansiran pogled na taj rat i snimljen je bez ikakvog političkog uticaja - rekao je predstavnik ITV, prenosi list.

Film je snimio britanski novinar Šon Langan koji je, kako se tvrdi, u pratnji koordinatora iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije posetio teritorije koje je oslobodila Rusija. U najavi se navodi da film predstavlja "putovanje na rusku stranu rata u Istočnoj Ukrajini", navodi "Dejli mejl".

Tom prilikom novinar je razgovarao kako sa vojnicima, tako i sa lokalnim stanovnicima koji su mu više puta ponovili da je cilj Rusije da se oslobodi nacističke vlasti u Kijevu, piše britanski list.

- Detaljno proučite rusku istoriju i shvatićete da Rusija nikada nije želela rat. Rusi ne napadaju, Rusi u stvari završavaju ratove - rekao je jedan od vojnika koji je razgovarao sa britanskim novinarom.

Očekuje se da će dokumentarni film, koji traje skoro dva sata, biti emitovan na "Aj-Ti-Vi" 19. februara uveče. Zbog toga je televizija na meti oštrih kritika, između ostalog i bivšeg lidera vladajuće Konzervativne partije Jana Dankana Smita i torijevskog poslanika Lija Andersona.

Anderson je izrazio bojazan da bi nakon toga u britanskom društvu mogla da opadne podrška Ukrajini, dok je Dankan Smit rekao da je emitovanje filma greška jer bi, po njegovom mišljenju, Moskva mogla da iskoristi to za propagandu.