19.02.2024.

18:49

Foto: Tanjug

Planeta

Poljoprivrednici se digli na protest i u ovoj državi, vlast ih optužila: "Pristalice Rusije!" (FOTO)

U ponedeljak je stotine traktora blokiralo delove Praga i poremetilo saobraćaj ispred Ministarstva poljoprivrede, a njihovi vlasnici pozvali na odbijanje tzv. Zelenog plana EU, koji predviđa ograničenja za upotrebu određenih hemikalija koje se koriste u poljoprivredi, ali i emisije gasova staklene bašte.

Poljoprivrednici tvrde da im predlozi Brisela otežavaju poslovanje, čineći njihove proizvode skupljim i manje konkurentnim, posebno u poređenju sa uvoznom robom iz zemalja van EU, poput one koja dolazi iz Ukrajine.

- Demonstracije organizuju oni koji, na primer, ne kriju podršku Kremlju i teže drugim ciljevima osim interesa farmera - napisao je Fijala na Iksu (nekadašnji Tviter) i dodao da će se češka vlada baviti samo onima koji "stvarno predstavljaju poljoprivrednike, sa kojima će razgovarati "o tome šta je potrebno našoj poljoprivredi".

On je takođe napomenuo da proteste u ponedeljak u Pragu nisu organizovale najveće organizacije čeških poljoprivrednika, kao što su Agrarna komora, Poljoprivredna unija i Udruženje za privatnu poljoprivredu.

Informer

Poljoprivrednici u traktorima

Ove tri grupe su najavile da će održati odvojene demonstracije protiv zelene politike EU u četvrtak, zajedno sa udruženjima poljoprivrednika iz drugih zemalja članica EU.

Agrarna komora je saopštila da će poljoprivrednici svoje traktore i drugu mehanizaciju u konvojima voditi do češke granice, ali su istakli da će demonstracije biti simbolične i da neće ometati funkcionisanje granice.

Informer

Protest poljoprivrednika u Češkoj

Poljoprivrednici mesecima održavaju proteste u velikom broju zemalja članica, uključujući Poljsku, Francusku, Španiju, Italiju, Belgiju, Mađarsku, Bugarsku, Letoniju i Sloveniju.

Demonstranti traže veću državnu pomoć za poljoprivredni sektor, manje birokratije iz Brisela, kao i strožu kontrolu uvoza iz zemalja koje nisu članice EU.