19.02.2024.

20:50

Foto: Shutterstock

Planeta

Svemirska letelica van kontrole juri ka Zemlji, u sredu će ući u atmosferu! Hoće li izgoreti, ili se zakucati u neki grad?!

Očekuje se da će nekontrolisani satelit proletjeti kroz Zemljinu atmosferu u sredu, skoro 30 godina nakon što je lansiran, kao i da će se satelit, poznat kao ERS-2, tom prilikom raspasti na komade, od kojih će većina izgoreti.

Ipak, s obzirim na toi da ponovni ulazak u atmosferu satelita ne kontrolišu ga ljudi, nemoguće je tačno predvideti kada i gde će se to dogoditi, navodi Evropska svemirska agencija (ESA), ali i dodaje da je, kako se vreme bliži, agencija u stanju da sa većom preciznošću kaže šta će se dogoditi.

Svoju najnoviju prognozu objavila je u ponedeljak, predviđajući da će satelit ponovo ući u Zemljinu atmosferu u sredu u 11.14 časova. Postoji ipak doza neizvesnosti zbog nepredvidive solarne aktivnosti, što znači da bi se ponovni ulazak mogao dogoditi do 15 sati pre ili posle predviđenog vremena.

ESA je u ponedeljak objavila fotografije satelita koji se ruši prema atmosferi. Slike su snimljene između 14. januara i 3. februara, kada je ERS-2 još uvek bio na visini od preko 300 km (186 milja).

Trenutmno se nalazi na visini od oko 200 km (124 m) i pada za više od 10 km (6 milja) dnevno, a brzina njegovog spuštanja naglo raste. Kada dostigne brzinnu od 80 km, počeće da se lomi, a zatim će njegovi delovi izgoreti u atmosferi. Ipak, neki fragmenti bi mogli da stignu na Zemlju, saopštila je ESA, ali će najverovatnije pasti u okean.

- Rizici povezani sa ponovnim ulaskom satelita su veoma mali - navodi se u informacijama ESA o ponovnom ulasku ERS-2.

Nijedan od ovih fragmenata neće sadržati toksične ili radioaktivne supstance, navodi se.

ERS-2 je lansiran 1995. godine. U to vreme, to je bila najsofisticiranija evropska letelica za posmatranje Zemlje.

- Pružilo nam je nove uvide u planetu, hemiju naše atmosfere, ponašanje naših okeana i efekte aktivnosti čovečanstva na našu životnu sredinu - rekao je Mirko Albani, šef ESA-inog svemirskog programa Heritage.

Posle 16 godina u orbiti, ESA je odlučila da prekine svoju misiju i "deorbitira" satelit. Ovo je uključivalo potrošnju preostalog goriva i smanjenje njegove nadmorske visine sa 785 km (488 milja) na 573 km (356 milja). Na taj način je smanjena šansa da se sudari sa nečim drugim u svemiru.