20.02.2024.

08:40

Foto: Reuters/shutterstock/tanjug

Planeta

Nije Putin?! Nova šokantna teorija o ubistvu Navaljnog! Zapad na ovakav razvoj situacije nije računao!

Čim je vest da je Navaljni mrtav objavljena u petak, zapadni lideri su odmah uprli prstom u Putina. Međutim, mnogi postavljaju pitanje zašto bi Putin ubio Navaljnog, koji mu nije predstavljao ama baš nikakvu pretnju? Opozicionar je bio na odsluženju zatvorske kazne od 19 godina, nalazio se u zabačenom zatvoru "Polarni vuk" u Arktičkom krugu daleko od očiju javnosti i nije imao nikakav politički uticaj u Rusiji.    

- Putin prosto nije imao nikakvog razloga da eliminiše Navaljnog. Njegov politički uticaj u Rusiji je bio mali i dok je bio na slobodi, a u zatvoru je izgubio i to malo što je nekad imao. Prosto, Navaljni nije predstavljao nikakvu pretnju Kremlju. Osim toga, da je Putin čak i hteo da se otarasi navaljnog, to sigurno ne bi uradio pred predsedničke izbore, koji su zakazani za polovinu marta. Možemo slobodno reći da smrt navaljnog u ovom trenutku Putinu najmanje odgovara - objašnjavaju stručnjaci. 

Oni, međutim, dodaju da smrt navaljnog zapravo odgovora ruskim neprijateljima.

- Uvek postavljate pitanje kome nešto odgovara u određenom trenutku i ko ima sredstva da to nešto uradi? U ovom slučaju odgovor i na jedno i na drugo pitanje je Zapad, odnosno najverovatnije SAD i Britanija - kažu analitičari. 

Informer

 

S tim je saglasan i bivši savetnik Kremlja Sergej Markov. On ukazuje na istraživanja javnog mnjenja, koja pokazujuju da većina Rusa ne odobrava Navaljnog, te da je Putin ubedljivo najpopularniji političar u zemlji.

- Stoga je srt Navaljnog veoma korisna Putinovim protivnicima. Oni će to iskoristiti da potkopaju legitimitet predsedničkih izbora u Rusiji, iskoristiće to da ne priznaju Putina kao legitimnog predsednika. Pokušavaju da Putina predstave ne kao predsednika neprijateljske zemlje, već kao zločinca sa kojim niko ne bi trebalo da sarađuje - kazao je Markov. 

Podsetimo, Navaljni je preminuo u petak, nakon što mu se slošilo posle jutarnje šetnje. On je izgubio svest, a pokušaj reanimacije je bio neuspešan. Zaključeno je da je preminuo od sindroma iznenadne smrti. Međutim, neki mediji su preneli reči neimenovanog pripadnika hitne pomoći, koji je naveo da je opozicionar po telu imao veliki broj modrica. To su zapadni lideri i njihovi mediji iskoristili da predstave da je smrt Navaljnog bila nasilna. Međutim, lekari kažu da takve modrice nastaju usled jakog grčenja tela usled sindroma iznenadne smrti. 

16. februara, saopštila je Federalna kazneno-popravna služba Rusije za Jamalo-Nenecki okrug, dodavši da se Navaljni osećao loše posle jutarnje šetnje i da je izgubio svest, nakon čega je neuspešno reanimiran.

Navaljni je služio kaznu zatvora od 30 godina zbog osnivanja i finansiranja ektremističke organizacije i njenih aktivnosti, a bio je poznat kao oštar kritičar Kremlja.