20.02.2024.

09:10

Foto: Shutterstock, Reuters

Planeta

Rusija slavi! Kakav preokret, Poljaci osakatili Ukrajinu! Moćno oružje krenulo ka Kijevu, a na granici...

- Moji kamioni sa vojnom opremom su parkirani ispred granice već tri dana jer im nije dozvoljen prelaz - rekao je ukrajinskoj "Strani", jedan od kamiondžija Nazar Smik i objasnio da se u kamionima nalazi artiljerijska municija.

Poljski poljoprivrednici počeli su protest pre više od nedelju dana, blokirajući puteve i ulaze na kontrolne punktove na granici sa Ukrajinom. Nedavno su prosuli žito iz ukrajinskih kamiona na kontrolnom punktu Dorohusk.

Demonstranti su najavili da će blokirati sve granične prelaze sa Ukrajinom, transportna čvorišta i pristupne puteve do pretovarnih železničkih stanica i morskih luka. Odmah se oglasio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski koji je proteste nazvao "sprdnjom" i pozvao poljske farmere da donesu "racionalnu odluku" i odblokiraju prekogranični saobraćaj.

Odnosi Varšave i Kijeva znatno su se zakomplikovali zbog embarga na ukrajinsko žito.

Evropska komisija je 15. septembra 2023. odlučila da ne produžava ograničenja na uvoz četiri vrste ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u nekoliko pograničnih zemalja EU, ali je Kijev obavezala da uvede mere kontrole izvoza. Nakon toga, vlasti Slovačke, Mađarske i Poljske saopštile su da jednostrano produžavaju zabranu.

S tim u vezi, Ukrajina je podnela žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji. Kao odgovor, tri zemlje EU su najavile da će bojkotovati sastanke platforme za koordinaciju o ukrajinskom žitu.