21.02.2024.

22:30

Foto: Shutterstock

Planeta

Kako će tek biti u Srbiji?! Na leto 2024. u Rusiji biće +50 stepeni, očekuje se "vrelina milenijuma" Za sve je kriv El Ninjo!

Prema pisanju Nove vesti, besna vrućina će najviše uticati na: Indiju, Indoneziju, Kinu, Afriku, deo SAD i Rusiju. U Rusiji se velike vrućine očekuju već od početka leta - juna 2024. godine.

Prema prognostičarima, temperature širom zemlje porast će za skoro sedam stepeni u odnosu na normalu.

Rekordno visoke temperature očekuju se na Dalekom istoku, u Sibiru, na Uralu, u Povolžju, na jugu, u republikama Severnog Kavkaza, kao i u regionima Centralnog i Severozapadnog federalnog okruga.

Na primer, već početkom leta 2024. predviđa se do +35 stepeni u Moskvi i Moskovskoj oblasti, Tveru, Kalugi, Tuli, Jaroslavlju, Vladimiru, Sankt Peterburgu, Pskovu, Novgorodu i Kalinjingradu.

U julu 2024. ekstremno visoke temperature (do +50 stepeni) mogu se zabeležiti u: Nižnji Novgorodu, Samari, Volgogradu, Kazanju, Joškar-Oleu, Jalti, Krasnodaru, Sočiju, Pjatigorsku, Kislovodsku, Vladikavkazu, Magaseu, Groznom, Mahačkali.

Na društvenim mrežama se već aktivno raspravlja o pitanju nabavke ili nadogradnje klima-uređaja, ventilatora, kao i o potrebi pružanja medicinske podrške starim i hroničnim bolesnicima. U komentarima Rusi već raspravljaju o načinima da provedu vreme u blizini vode (odlazak na mora, jezera, reke, itd.).

Istovremeno, šef ruskog hidrometeorološkog centra je istakao da su dugoročne prognoze „pre nagađanje trendova u složenim sistemima", a prognostičari su u stanju da predvide vremenske prilike za 2-7 dana ili 2 nedelje.

Možda će Rusi uspeti da izbegnu ekstremne vrućine u leto 2024, ali... treba imati na umu da je El Ninjo već „počeo".

Podsetimo, ranije Pravda. Ru je objavio savete lekara - kako preživeti na velikim vrućinama i ne dobiti sunčanicu, infarkt i moždani udar, hipertenzivnu krizu itd.