23.02.2024.

22:00

Foto: EPA

Planeta

Zapad 10 godina poriče da je 'Majdan' zasnovan na laži! Šta se stvarno desilo tog kobnog dana?

Politikolog Ivan Katčanovski sa Univerziteta u Otavi otkrio je prošle godine u jednom članku da je masakr ukrajinskih demonstranata snajperskom vatrom u februaru 2014. godine, koji je bio odlučujući trenutak puča na "Majdanu", i dalje obavijen tajnom iako svi dokazi ukazuju da je reč o insceniranom događaju!

Podsetimo, na Evropmajdanu ubijeno je 108 civila i 13 ukrajinskih policajaca.

Masakr je, otkrio je još prošle godine politikolog Ivan Katčanovski sa Univerziteta u Otavi, bio krucijalan za razvoj događaja koji je doveo do "tranzicije vlasti u zemlji" sa slobodno izabranog Viktora Janukoviča na nelegitimnu i žestoko nacionalističku administraciju Aleksandra Turčinova, bivšeg šefa službe bezbednosti.

Informer

 

U zapadnim medijima je beskonačno citiran kao simbol brutalnosti ukrajinske vlade i ničim izazvanog napada na nevine prozapadne demonstrante "Majdana", koji su navodno tražili ništa više od demokratije i slobode.

Zapad nikad nije sproveo ozbiljnu istragu o tome šta se dogodilo, a sve tvrdnje da su snajperski napadi bili deo "zavere" odbačeni su kao "dezinformacije Kremlja".

Informer

 

Ipak, možda neće još dugo ostati nerešen zbog suđenja policajcima koji su bili na mestu pucnjave kobnog dana. Sudski postupak se vodi više od godinu dana, ali nema nikakvu pažnju mejnstrim vesti van Ukrajine.

Na primer, 51 demonstrant ranjen tokom incidenta svedočio je na suđenju da su na njih pucali snajperisti iz zgrada pod kontrolom "Majdana" i/ili da su bili svedoci snajperista tamo. Mnogi su govorili o snajperistima u zgradama koje kontrolišu demonstranti "Majdana" i koji pucaju na policiju.

Informer

 

Ovo je u skladu sa drugim dokazima koje je prikupio Katčanovski, kao što je 14 zasebnih video-snimaka snajperista u zgradama koje kontrolišu demonstranti, od kojih 10 jasno prikazuju ekstremno desničarske naoružane ljude u hotelu "Ukrajina" koji ciljaju na gomilu ispod.
Sve u svemu, 300 svedoka je ispričalo skoro istu priču.