23.02.2024.

23:30

Foto: chinfo.navy.mil/George R. Caron, Public domain, via Wikimedia Commons

Planeta

Sat pronađen u ruševinama Hirošime prodat na aukciji za više od 31.000 dolara (FOTO)

Sat je stao u trenutku detonacije atomske bombe iznad japanskog grada, u 8:15 ujutru, tokom završnih dana Drugog svetskog rata, prema aukcijskoj kući RR Auction sa sedištem u Bostonu.

Pobednička ponuda na aukciji koja je završena u četvrtak bila je 31.113 dolara, a kupac je odabrao da ostane anoniman, prenosi AP.

Sat je pronašao britanski vojnik u ruševinama Hirošime, a prodat je zajedno sa drugim istorijski značajnim predmetima, navodi aukcijska kuća.

- Nadamo se da će ovaj eksponat muzejskog kvaliteta ostati dirljiv obrazovni simbol, koji će služiti ne samo da nas podseti na danak rata, već i da naglasi duboke, destruktivne sposobnosti koje čovečanstvo mora da nastoji da izbegne. Ovaj ručni sat, na primer, označava tačan trenutak u vremenu kada se istorija zauvek promenila - rekao je Bobi Livingston, izvršni potpredsednik na RR Auction.

Na aukciji se našla potpisana kopija "Male crvene knjige" bivšeg kineskog lidera Mao Cetunga, prodata za 250.000 dolara, kao i potpisan ček prvog predsednika SAD Džordža Vašingtona, prodat za 135.473 dolara.