24.02.2024.

13:54

Foto: Reuters/profimedia

Planeta

Zauzeo je Avdejevku i Marijupolj, sada ima upozorenje za Ruse! General Mordvičev otkrio šta je primetio na frontu!

- Uprkos tome što oni tvrde da im fali municija, intenzitet ukrajinske artiljerije nije smanjen - rekao je Mordvičev pod čijom komandom su ruske snage zauzele Avedejevku.

NATO zemlje najavile su nove pakete pomoći Ukrajini vredne milijarde evra, koji obuhvataju protivvazdušnu odbranu, artiljeriju i municiju.

O tome je protekle nedelje, nakon pada Avdejevke, govorio i generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg. On je rekao da povlačenje ukrajinske vojske iz Avdejevke pokazuje da je situacija na frontu izuzetno teška, ali da NATO nastavlja da podržava Ukrajinu. 

General-pukovnik Andrej Mordvičev (48) imenovan je za komandanta Centralnog vojnog okruga (CVO) u februaru 2023. Na toj funkciji je nasledio generala Aleksandra Lapina. Prethodno je Mordvičov bio general 8. gardijske kombinovane armije Južnog vojnog okruga (SMD) i istakao se u zauzimanju Marijupolja.

Operacija Marijupolj je jedinstvena po tome što je grad zauzet odnosom snaga jedan prema jedan. Tako nešto u vojnoj nauci je generalno nezamislivo.

Ruska vojska je pod vođstvom general-potpukovnika Mordvičeva izbacila militante nacionalnog bataljona Azov iz katakombi fabrike Azovstal.