24.02.2024.

22:53

Foto: EPA

Planeta

Putin obnavlja rusku imperiju! Ovu zemlju je već nanišanio nakon pada Ukrajine: Bivši direktor CIA tvrdi da se neće zaustaviti

On je izneo to mišljenje s obzirom na to da je u Pridnjestrovlju stacionirano oko 1.500 ruskih vojnika.

Petreus je u intervjuu za Si-En-En rekao da ako Rusija pobedi u Ukrajini, Vladimir Putin se neće zaustaviti na tome.

- Nema sumnje da se Putin neće zaustaviti u Ukrajini. Pitanje je koliko će im trebati da regenerišu svoje (vojne) snage da se rasporede negde drugde? Svakako, Moldavija će biti na nišanu. Uostalom, ima ih još oko 1.500. Ruske trupe u tom pojasu zemlje, Pridnjestrovlju, u Moldaviji - rekao je bivši šef CIA.

U isto vreme, Petreus, penzionisani general američke vojske, rekao je da bi Putin mogao da skrene pažnju na baltičke države.

- Njegov cilj je uvek bio da ponovo stvori što je moguće više bivšeg Sovjetskog Saveza ili možda čak i bivše ruske imperije, sa njim (Putinom) kao carem - rekao je Petreus.

Estonska spoljna obaveštajna služba je pre godinu dana upozorila da bi Rusija mogla da izvrši "verodostojan vojni pritisak” na baltičke države i da ih Rusija smatra "najranjivijim delom NATO-a”.

Nedavno je Kancelarija za reintegraciju Vlade Republike Moldavije saopštila da pomno prati situaciju u Pridnjestrovskom regionu, nakon upozorenja da bi Tiraspolj 28. februara mogao da zatraži od Moskve da se pridruži separatističkom regionu sa Ruskom Federacijom.