26.02.2024.

10:20

Foto: Shutterstock

Planeta

Bože sačuvaj! Šta se napravi od moćne Nemačke! Pogledajte čime se vlast bavi i na šta troši pare dok država srlja u ambis!

„Pokušavamo da kupujemo municiju širom sveta“, rekao je načelnik specijalnog štaba za Ukrajinu pri Ministarstvu odbrane Nemačke, general-major Kristijan Frojding.

On je sa žaljenjem istakao da artiljerijske i PVO municije „nema u izobilju na policama prodavnica“.
Kako list piše, Ministarstvo odbrane Nemačke iz dana u dan smišlja nove načine da nabavi granate za Kijev, a vreme radi protiv evropskih saveznika Ukrajine. Naime, prema podacima zapadnih obaveštajnih službi, Ukrajinci bi mogli da iscrpe svoje zalihe „najkasnije do juna“, a možda i ranije, piše „Špigel“.

Dok se nemački zvaničnici bave nabavkom granata za Ukrajinu, na domaćem planu im ne ide baš najbolje.

Nemačka industrijska proizvodnja nastavila je svoj pad i u decembru 2023. i time obeležila sedmi mesec sunovrata u prethodnoj godini.

Prema "Fajnenšel tajmsu", nemačka industrijska proizvodnja je u najgorem ekonomskom padu ikad, čak gorem od one krize iz 2008. godine. Ukazujući na pad od 1,6 odsto na mesečnom nivou, što je podbacilo prognoze ekonomista o padu od 0,4 odsto, list podseća da je nemačka industrijska proizvodnja niža za 10 odsto u odnosu na period pre pandemije kovida 19.

Ministar ekonomije Robert Habek ranije se žalio da nemačkom tržištu nedostaje novac zbog utrošenih sredstava za podršku Ukrajini, a ministar ekonomskog razvoja je primetio da je zbog odbijanja isporuke ruskog gasa izgubljena konkurentnost privrede.