27.02.2024.

17:37

Foto: Printskrin video

Planeta

(VIDEO) Poleće najluksuznija svemirska letelica - 1.750 putnika su već kupili karte, 4.000 ih čeka u redu...

Do osam neustrašivih putnika će izdvojiti 125.000 dolara (115.490 evra) po karti za priliku da odlete do spoljne ivice svemira, dok uživaju u potpunom luksuznom tretmanu koji uključuje: hranu i piće svetske klase, udobna sedišta i slušalice po meri.

Osim toga, "istraživači", kako su ih nazvali, uživaće u udobnosti prestižnog prvog svemirskog salona na svetu, opremljenog vaj-fajem, kuhinjom i drugim luksuznim sadržajima.

Kapsula nudi panoramski pogled kroz najveće prozore ikada na svemirskom brodu. Imaće čak i "pravi toalet" koji kompanija naziva Space Spa.

Space Perspective objavila je da se nada da će 2025. prevesti više od 1.750 putnika koji su do sada kupili karte i očekuje da će prodati još 4.000 karata u vrednosti od 400 miliona dolara (369.568.000 evra) do kraja ove godine.

- Predstavljamo svemirski brod Neptun - Ekcelsior, našu završenu test kapsulu! Sa najvećim prozorima ikada na svemirskom brodu i sferičnim dizajnom koji omogućava najprostraniju unutrašnjost bilo koje ljudske svemirske letelice ikada napravljene, naš brod pruža najneverovatniji panoramski pogled na Zemlju - objavila je kompanija u utorak, dodajući:

Sa završenim prvim svemirskim balonom i njegovom lansirnom raketom, Marine Spaceport Voiager, u završnoj fazi pripreme, Space Perspective počinje da razmišlja o svom prozoru za probni let.

Testna kapsula je nazvana Ekcelsior u čast pokojnog pionira balona Džoa Kitingera i za nju se tvrdi da je najveća svemirska letelica koja postoji.

Kapsula ima prečnik od 4,9 m i zapreminu od više od 60 m kubinih, što je oko dva puta više od zapremine svemirskog broda Virgin Galactic Tvo ili svemirskog broda Nev Shepard kompanije Blue Origin, i oko četiri puta više od svemirskog broda Dragon kompanije SpaceKs.

- Na pragu smo zapanjujuće promene, ne samo u načinu na koji ljudi doživljavaju svemir, već i u onome što zamišljamo u svojim mislima kada pomislimo na brod koji nas tamo vodi - zaključuje Taber MacCallum, suosnivač Spacea i dodaje:

- Menjamo kategoriju i utiremo put pristupačnim putovanjima u svemir u godinama koje dolaze.