28.02.2024.

05:30

Foto: Reuters, Tanjug/AP

Planeta

Šojgu objavio šokantne vesti! Ukrajinska pojačanja krenula na front, a dočekao ih... Svi planovi Kijeva sasečeni u korenu!

- Posle propasti kontraofanzive, komanda Oružanih snaga Ukrajine pokušava da iskoristi preostale rezerve za stabilizaciju situacije i sprečavanje urušavanja fronta. Kombinovana grupa trupa koristi visokoprecizno oružje za uništavanje neprijateljskih rezervi, ne dozvoljava mu da prebaci snage na liniju borbenog dodira i onemogućava kontranapad na naše položaje - rekao je on.

Kako je napomenuo ministar, nakon zauzimanja važnog čvora Avdejevke, ruska vojska nastavlja da popravlja situaciju na donjeckom i kupjanskom pravcu. Tako su tokom protekle nedelje proterali ukrajinske jedinice iz naselja Pobeda, Lastočkino i Severnoje u DNR.

- Od početka godine, oko 327 kvadratnih kilometara novih regiona oslobođeno je od nacista u svim pravcima. Istovremeno, ruska vojska vrši snažan vatreni udar na objekte Oružanih snaga Ukrajine i na drugim sektorima fronta, sprečavajući ih da obnove svoju borbenu sposobnost. Teške jedinice za bacanje plamena daju značajan doprinos ovoj stvari - ukazao je on i dodao:

- Visoka efikasnost bacačko-zapaljivog oružja dovela je do potrebe povećanja proizvodnje municije za njih. Proizvodnja nevođenih raketa za teške sisteme bacanja plamena i raketnih pešadijskih bacača plamena povećana je 12 puta. Oprema NBC zaštite Vojske sa savremenim vrstama naoružanja i opreme povećano je na 74 odsto, a do 2027. ove godine biće 80 odsto.