27.02.2024.

23:15

Foto: Reuters

Planeta

Putin uhapsio jednog od najbogatijih Rusa - prevaru ne prašta! Jurija Antipova čeka brutalna kazna?!

Forbs navodi Antipova na 170. mestu na listi najbogatijih poslovnih ljudi u Rusiji, sa bogatstvom od 700 miliona dolara do 2021. godine.

Prema rečima izvora, nakon hapšenja, protiv biznismena se obavljaju istražne radnje. Njegov procesni status u predmetu nije preciziran. Poznato je da istragu vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova, ali operativne aktivnosti sprovode službenici ruske FSB.

Informaciju o hapšenju potvrdila je i lokalna publikacija 74.ru, pozivajući se na svoj izvor u CHEMK-u. Kanal Baza Telegram piše da je Antipov odveden na ispitivanje u Čeljabinsk.

Ranije, 26. februara, Arbitražni sud Sverdlovske oblasti doneo je odluku po tužbi Generalnog tužilaštva za prelazak u državno vlasništvo fabrika ferolegura i Čeljabinskog elektrometalurškog kombinata koji su pripadali Antipovu.

Kao rezultat toga, preduzeća milijardera postala su državna svojina. Sud je zaključio da je njihova privatizacija 1990-ih izvršena nezakonito.

Tužilaštvo je u tužbenom zahtevu naglasilo da su dva navedena pogona i ČEMK najveći ruski proizvođači ferolegura, koje se koriste za proizvodnju visokokvalitetnog čelika. Ovaj čelik se, zauzvrat, koristi u proizvodnji vojne opreme, avionskih motora i cevi za topove otporne na udarce.

Sastanak arbitraže održan je iza zatvorenih vrata. Predstavnik Tužilaštva je objasnio da dokumenti u predmetu nisu poverljivi, ali „informacije koje se nalaze u njima mogu dovesti do odavanja državne tajne".

Odeljenje je tvrdilo da je imovina Antipovih preduzeća povučena iz Rusije 1990-ih „da bi se naštetila nacionalnim interesima, odbrani i bezbednosti", a da su sama preduzeća došla pod kontrolu „neprijateljskih zemalja" i prodavala svoje proizvode u inostranstvu po sniženim cenama. .