28.02.2024.

07:32

Foto: EPA

Planeta

"Nisam želelea da glasam za genocidnog Džoa"! Bajden preživeo arapsku "oluju" u Mičigenu, Tramp obezbedio prolaz ka nominaciji

Aktivisti koji traže prekid rata koji Izrael vodi u Pojasu Gaze nedeljama su pozivali birače da na glasačkom listiću izaberu opciju "neopredeljen".

To je učinilo na desetine hiljade pristalica demokrata u Mičigenu, značajno više nego što se očekivalo, ali je uprkos tome Bajden, prema preliminarnim izbornim projekcijama CBS njuza, osvojio 80 odsto ukupnog broja glasova.

BBC prenosi izjavu žene iz Dirborna po imenu Hala (32) koja je izašla na biralište u srednjoj školi "Salina".

Ona je poručila da na tom glasačkom mestu, koje se nalazi sa druge strane pruge u odnosu na ogromnu "Fordovu" fabriku, "nije želela da glasa za Genocidnog Džoa", kako je nazvala šefa Bele kuće.

Objasnila je da je izabrala opciju "neopredeljena" zbog optužbi za genocid iznetih na račun Izraela u vezi sa ratom u Pojasu Gaze, a koje jevrejska država snažno negira.

BBC navodi da su unutarstranački izbori u Mičigenu održani i kod republikanaca i da je prema procenama bivši američki predsednik Donald Tramp obezbedio novu pobedu nad rivalkom Niki Hejli.