28.02.2024.

13:46 >> 14:01

Foto: Shutterstock

Planeta

Haos u NATO! Makronova izjava pokrenula pobunu u alijansi! Oglasile se velike vojne sile!

Prema njegovim rečima, španskih trupa u Ukrajini nema i neće ih biti, jer vlasti kraljevstva žele mir i poštovanje međunarodnog prava i u Gazi i u Ukrajini, prenosi TASS.

Kako je primetila i šefica Ministarstva odbrane Margarita Robles, hipotetičko slanje evropskih trupa u Ukrajinu izazvalo bi eskalaciju sukoba.

Informer

NATO vojnici

Španija je ranije izjavila da zemlje ne žele da budu u lošim odnosima sa Rusijom.

I Italija rekla ne!

Italijanski ministar spoljnih poslova i zamenik premijera Antonio Tajani izjasnio se protiv slanja trupa u Ukrajinu.

 - Mi nismo u ratu sa Rusijom, mi branimo Ukrajinu, a ja sam lično protiv slanja italijanskih trupa da se bore u Ukrajini - rekao je on, prenosi ANSA.

Šolc: Evropske zemlje i članice NATO neće slati trupe u Ukrajinu

Nemački kancelar Olaf Šolc poručio je danas da evropske zemlje i članice NATO-a neće poslati trupe u Ukrajinu.

- Razgovaralo se o tome da ono što je od početka dogovoreno među saveznicima, važi i za budućnost, a to je da neće biti vojnika evropskih zemalja ili članica NATO-a na tlu Ukrajine - rekao je Šolc nakon samita evropskih lidera koji je održan u Parizu.

On je istakao da su evropske države spremne da nabave oružje iz trećih zemalja, van Evrope, kako bi ubrzale isporuku vojne pomoći Ukrajini, preneo je Rojters.

Slanje kopnenih trupa u Ukrajinu odbacio je i nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

- To nije opcija za Saveznu Republiku Nemačku - poručio je Pistorijus na konferenciji za medije.

Informer

Ministar Boris Pistorijus

Podsetimo, i portparol britanskog premijera Rišija Sunaka izjavio je danas da Velika Britanija nema planove za raspoređivanje borbenih trupa u Ukrajini. 

Predsednik Francuske Emanuel Makron je u ponedeljak, nakon samita evropskih lidera u Parizu, poručio da se, iako nema konsenzusa o slanju trupa evropskih zemalja u Ukrajinu, "ništa ne može isključiti".