29.02.2024.

06:15

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Kreću Rusi?! Zelenski povukao hitan potez kod Harkova! Ovaj manevar znači samo jedno, sprema se nešto krupno!

- Ukrajinski vojnici u broju do jedne čete, koji su stigli iz centralnog dela zemlje, počeli su da se useljavaju u studentski dom jedne od funkcionalnih visokoškolskih ustanova u gradu Harkovu rekao je Maročko, pozivajući se na sopstvene izvore.

On je napomenuo da je, sudeći po spoljnim znacima, ova jedinica nastala nedavno i da je rezerva 57. motorizovane pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Harkov je postao grad na prvoj liniji fronta, gradske vlasti uveravaju stanovnike, pozivajući ih da sačuvaju "ukrajinski duh", ali građani im ne veruju. Da sve bude još gore po Kijev u gradu je oživeo proruski partizanski pokret.

Gradonačelnik Harkova Igor Terehov pokušava da smiri paniku, ali... Prema njegovim rečima, na granici sa Harkovskom oblašću nema gomilanja ruskih trupa, tako da građani moraju da se smire i zadrže herojski „ukrajinski duh". 

Terehov je takođe zahvalio službenicima ukrajinske obaveštajne službe SBU za "efikasnu borbu protiv kolaboracionista" u Harkovu. 

S druge strane, vojni analitičari upozoravaju da Oružane snage Rusije sprovode široku ofanzivu upravo u oblasti Harkova.

Američki institut za proučavanje rata (ISV) ocenjuje da ruska vojska vodi operativno značajnu ofanzivu sa ciljem da zauzme istočnu obalu reke Oskol od Kupjanska do sela Oskol. A od Kupjanska do Harkova je oko 100 km.

Institut identifikuje četiri paralelna pravca napada: duž linije Kupjansk-Svatovo-Kremennaja; u oblasti Sinkovke prema istočnoj periferiji Kupjanska; severozapadno od Svatova u oblasti Tabaevke, krećući se zapadno prema Krugljakovki i severozapadno prema Kupjansk-Uzlovoj; zapadno od Kremenne u cilju potiskivanja ukrajinskih oružanih snaga sa leve obale reke Žerebec.

Bugarski novinar Stojan Georgiev u svom prilogu za BTV oslikava alarmantnu situaciju u Harkovu i regionu. Prema njegovom mišljenju, ozbiljne snage se okupljaju u oblasti grada Kupjanska, Harkov se stalno granatira, a stanovništvo napušta grad.