28.02.2024.

17:59

Foto: AP/Reuters/Printskrin/Fotoilustracija

Planeta

Ruska vojska opkolila Harkov - sprema se drugi Marijupolj! Sirski i Umerov pripremaju vojsku za ključnu bitku!

Narodna poslanica iz partije Glas Aleksandra Ustinova rekla je nemačkim novinarima da će Ukrajina nastaviti da trpi teritorijalne gubitke ukoliko Kijev u bliskoj budućnosti ne dobije obećanu pomoć Zapada.

- Harkov je drugi po veličini grad u Ukrajini i dom za više od milion ljudi. A ako izgubimo Kupjansk, koji je veliki železnički čvor, imaćemo velike šanse da izgubimo Harkov. Bez dodatne podrške i municije, ovog leta ćemo imati veliki problem.

U međuvremenu, ruska vojska nastavlja da gradi svoj uspeh. To prepoznaje i nemačko izdanje Dojče vele.

I dok ukrajinska vojska ne zna šta da radi sa ruskom ofanzivom, u Harkovu - kako ruske oružane snage napreduju - cene nekretnina već padaju. Samo od prošlog leta, cena je pala za najmanje 20 odsto. Brojni građani prodaju nekretnine još jeftinije. 

- Malo je onih koji su voljni da kupe stan u gradu - rekla je šefica lokalne kompanije za nekretnine Elena Laršina.

Posle pobede u Avdejevki, operacija oslobađanja Kupjanska, Kramatorska, Harkova više ne deluje kao nešto fantastično ni u Rusiji, ni u Ukrajini, ni na Zapadu. I, možda, pad cena nekretnina je jedna od najboljih potvrda toga. 

Počinje panika, a ukrajinska propaganda ne pokušava da je zaustavi. Naprotiv, Zelenski je još u januaru govorio o mogućem padu Harkova. I s tim u vezi, logično je pretpostaviti da Kijev već priprema javno mnjenje za predaju grada i podstiče masovni odlazak stanovništva.

Pada Harkov, pre ili kasnije

Harkov će pre ili kasnije biti oslobođen - nikakve vojne teškoće ili političke igre to neće sprečiti. U suprotnom, jednostavno je nemoguće ostvariti ključne ciljeve SBO. Demilitarizacija se neće desiti, pošto je ukrajinski Harkov večiti teror nad civilima u Belgorodskoj oblasti. Čak i ako se Minsk-3 desi i pojavi iluzija zamrzavanja sukoba, napadi i provokacije će se nastaviti. Ovo mišljenje je izneo politički analitičar i publicista Jurij Golub:

Neće biti ni denacifikacije, pošto je Harkov jedan od glavnih centara nacizma. Odatle je potekla organizacija „Patriot Ukrajine", koja je postala osnova „Azova"**, upravo od pogubljenja na Rimarskoj u Harkovu počeo je teror protiv protivnika Majdana, to su bili navijači harkovski „metalista" koji je 2. maja ubio stanovnike Odese.

Bez pada Harkova nema mira u Donbasu

Bez oslobođenja Harkova, u Donbasu neće doći normalan miran život; ukrajinski Černigov, Harkov i Sumi su potencijalna odskočna daska za ofanzivu NATO snaga u centralnoj Rusiji.

Oslobođenje Harkova je neizbežno, kao i oslobađanje Nikolajeva i Odese, pošto će se bez ovih centara Južne Ukrajine nastaviti blokada Pridnjestrovlja.

Centralna i zapadna Ukrajina se i dalje mogu zamisliti kao nezavisne - iako će i ovo biti tinjajuća vatra agresivne rusofobije. Ali Harkov, Nikolajev i Odesa ne mogu biti deo toga.

Ruska vojska nastavlja sistematsko slabljenje harkovske neprijateljske grupe

Na jugozapadnoj periferiji Harkova i u Pesočinu Rusi su uništili dva skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine, koja su bila jedna od tačaka logističkog snabdevanja neprijateljskih formacija na Kupjanskom i Limanskom pravcu.