28.02.2024.

18:43

Foto: Foto: Shutterstock, Reuters

Planeta

Hitno! Državni udar u toku, vode se krvave borbe! Putin će poludeti, žestok napad na novog saveznika Rusije!

Mediji javljaju da se tenkovi i oklopna vozila kreću u pravcu Ndžamene, čiji centar je bio blokiran.

Kako se navodi, vladine snage upale su u sedište opozicione Socijalističke partije bez granica (PSF), koju predvodi Jaja Dilo, rođak predsednika Mahamata Idrisa Debija.

U toku je sukob vladinih snaga i onih koji podržavaju opozicionu stranku. Mediji javljaju da ima gubitaka na obe strane.

Kako se navodi, trenutno su isključeni internet i mobilne veze.

Vlada je u sredu ujutro saopštila da je izveden napad na Upravu za nacionalnu bezbednost Čada u kojem je poginulo nekoliko ljudi. Vlasti su za napad okrivile opozicionu Socijalističku partiju, ali su rekle da je situacija pod kontrolom.

Situacija u Čadu se pogoršava u kontekstu predstojećih predsedničkih izbora.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin sastao se u januaru u Kremlju sa Mahamatom Idrisom Debijem, liderom Čada, zemlje koja je ranije vodila prozapadnu politiku.

Rusija je uspela da prevaziđe uticaj Francuske, bivše kolonijalne sile u zapadnoj Africi i Sahelu, i da  izgradi veze sa zemljama koje su bile zahvaćene talasom državnih udara od 2020.

Mahamt Idris Debi vodi Čad od 2021. godine, kada je preuzeo vlast u državnom udaru ubrzo nakon što je njegov otac, dugogodišnji predsednik Idris Debi, poginuo u borbi protiv antivladinih pobunjenika.

Putin je u kratkim televizijskim komentarima rekao da je Rusija zadovoljna što je Debi stabilizovao situaciju u zemlji i da je spreman da pomogne na bilo koji način.

Prema transkriptu objavljenom na sajtu Kremlja, Putin je rekao da dve zemlje imaju „velike mogućnosti da razviju naše bilateralne veze“, kao i da će Moskva udvostručiti kvotu za čadske studente koji studiraju na ruskim univerzitetima.

Debijeva poseta došla je nedelju dana nakon što je premijer Nigera, takođe imenovan od strane vojne hunte, posetio Moskvu. Rusija ima dobre odnose sa Nigerom otkako je državni udar u julu 2023. zbacio tamošnju prozapadnu vladu.