29.02.2024.

13:46

Foto: printscreen

Planeta

Bitka za Robotino! Rusi se utvrdili u delu naselja, kakav udar! Pogledajte scenu sa prve linije (VIDEO)

- Zahvaljujući komandi grupe snaga "Dnjepar" i kompetentnom planiranju operacije, naše motorizovane jedinice uspele su da iznenade neprijatelja i zauzmu njihova uporišta unutar naseljenog mesta - navodi se u saopštenju.

U saopštenju je navedeno i svedočenje jednog od komandira tenkovskih posada sa znakom "Snajper", koji je rekao da su pre juriša tenkovske jedinice prokrčile put kroz minska polja, nakon čega je pešadija uz pomoć borbenih vozila ušla u Robotino.

Kako je naglasio, kretanje i potezi ruskih snaga bili su potpuno nepredvidivi za neprijatelja.

Za to vreme, komanda je upotrebom dronova navodila kretanje pešadije i vršila korekciju artiljerijske vatre.

Ministarstvo odbrane takođe navodi da je ova operacija organizovana i sprovedena u saradnji sa svim vidovima i rodovima vojske, a da su pre samog napada obavljena izviđanja sa kopna i iz vazduha, kao i moćna artiljerijska priprema.

Snimci iz izviđačkog drona pokazuju kako su jurišne grupe, uz vatrenu podršku borbenih vozila pešadije, ušle u naseljeno mesto i konsolidovale se u jednoj od ključnih zgrada unutar sela.

Podsećanja radi, Robotino je selo koje se nalazi u Zaporoškoj oblasti na prvoj liniji fronta i postalo je poznato tokom ukrajinske letnje ofanzive, kada su neprijateljske snage za zauzimanje ovog naselja žrtvovale na stotine oklopnih vozila svih vrsta uključujući "leoparde", "bredlije" i drugu opremu zapadne proizvodnje.