02.03.2024.

20:03

Foto: Printscreen/Ria novosti

Planeta

Francuzi se digli u Parizu! Stotine ljudi traži izlazak iz NATO: "Nećemo da ginemo za Ukrajinu, Makrone bori se sam" (VIDEO)

U Parizu je održan protest protiv isporuke oružja Kijevu i mogućeg slanja vojnog osoblja u Ukrajinu, a demonstranti su pozvali i Francusku da se povuče iz NATO-a, javlja dopisnik RIA Novosti.

Nedaleko od Esplanade invalida u centru Pariza, na poziv Patriotske partije Florijana Filipoa, održan je miting „Za mir“. Kako javlja dopisnik RIA Novosti, uprkos jakoj kiši, u demonstracijama je učestvovalo više od stotinu ljudi.

Učesnici su uzvikivali „ Makron da podnese ostavku!”, „Francuzi neće umrijeti za Ukrajinu!”,

„Pustite Makrona da se bori sam sa sobom”.

Na posterima učesnika moglo se pročitati: „Makron, nećemo ginuti za Ukrajinu!“, „Za mir u Ukrajini i Gazi napustićemo NATO i EU . Frekit!“, „Prestanimo da naoružavamo Ukrajinu“.

Učesnici su osudili nedavne izjave predsednika Emanuela Makrona, koji nije isključio slanje vojske u Ukrajinu i najavio stvaranje koalicije za snabdevanje Kijevu oružjem dugog dometa .
Govornici na mitingu pozvali su na upotrebu člana 35. francuskog ustava , koji nalaže parlamentu da razmotri sve inicijative vezane za ulazak u rat.

- Pred Makronom i svim ljubiteljima Trećeg svetskog rata, svim makartskim ludacima koji svuda vide prorusku zaveru, protiv cenzora, protiv svih neprijatelja Francuske i njenog naroda – branimo mir i oslobodimo Francusku - Filipo napisao u Ks uoči događaja.

Ranije je Patriotska partija pokrenula peticiju pod nazivom „Stop Makronu“, pozivajući parlamentarce da zahtevaju odgovarajuće glasanje.

Posle oštrih kritika predsednikovih izjava od strane svih političkih snaga u Francuskoj, Makron je najavio da će podneti nedavno potpisani bezbednosni sporazum između Pariza i Kijeva na raspravu poslanicima. Sporazum takođe uključuje izdvajanje 3 milijarde vojne pomoći Ukrajini 2024. godine.

Ranije je francuski predsednik Emanuel Makron rekao da se EU složila da stvori „devetu koaliciju za duboke udare“ – snabdevajući Ukrajinu raketama srednjeg i dugog dometa. On je takođe rekao da će Francuska učiniti sve da spreči Rusiju da „pobedi u ovom ratu“.

Prema njegovim rečima, lideri zapadnih zemalja su razgovarali o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu, ali još nije postignut konsenzus. Ubrzo nakon Makronovih izjava, Šolc i ministar odbrane Boris Pistorijus rekli su da Nemačka neće slati trupe u Ukrajinu, a Šolc je naglasio da zemlje NATO-a u celini to neće učiniti.

Osim toga, kancelarka je ponovo izjavila da nema planova za slanje krstarećih raketa Taurus dugog dometa u Ukrajinu.

Moguće slanje svoje vojske od strane zapadnih zemalja u Ukrajinu povećaće rizik od direktnog sukoba NATO-a i Rusije, izjavio je ranije za RIA Novosti Konstantin Gavrilov, šef ruske delegacije na pregovorima u Beču o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja.

Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini ometaju rešenje, direktno uključuju zemlje NATO-a u sukob i da se „igraju vatrom“. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju.

Prema njegovim rečima, SAD i NATO su direktno uključeni u sukob ne samo snabdevanjem oružjem, već i obukom osoblja u Velikoj Britaniji , Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama. Kremlj je naveo da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi pregovorima i da će imati negativan efekat.