03.03.2024.

06:00

Foto: Foto: Shutterstock, PngWing

Planeta

Ključa Evropa! I oni traže intervenciju Rusije?! Putin će imati pune ruke posla: Nakon Pridnjestrovlja, stigao novi poziv Moskvi!

Ona je na sastanku sa predsednikom ruskog Senata u Moskvi Valentinom Matvijenko, proevropsko rukovodstvo Moldavije optužila za ugnjetavanje proruskog stanovništva tog regiona.

Gagauzijska guvernerka požalila se Rusima, nakon što je, Pridnjestrivlje ranije ove sedmice takođe zatražilo od Putinove vlade da sprovede mere za njihovu odbranu.

- Želimo da nastavimo da dobijamo podršku od Ruske Federacije - rekla je Gutul prema pisanju "Njuzvik", navodno je Gutul tražeći i uspostavljanje direktnih avio-linija između Gagauzije i Rusije.

Da je Rusija spremna da pruži pomoć Gagauziji, potvrdila je Matvijenko.

- Postoji autonomni teritorijalni entitet Gagauzije, koji brine o svojim građanima, koji želi da se razvija, koji želi da poboljša nivo blagostanja svojih građana. I ako su lideri Gagauzije posvećeni tome, želim da ponovo kažem da ćemo mi, kao Komora regiona, pružiti svu moguću pomoć i ojačati i proširiti naše veze. Niko ne može da zaustavi ni nas ni vas - rekla je Matvijenko.