03.03.2024.

10:10

Foto: Foto: Shutterstock, EPA Images

Planeta

Bomba! Osnivač američkog "Blekvotera" iznenadio Ruse! Ovo od njega nisu očekivali! "Zapad mora da..."

Tokom svog gostovanja na podkastu "PBD", Prins - koji je bio generalni direktor pomenute vojne kompanije do 2009. godine i sada predvodi privatni investicioni fond "Frontier risors grup" - izrazio je sumnju u mogućnost da Kijev, zajedno sa svojim zapadnim partnerima može da prevagne u sukobu sa Rusijom, koji je ušao u treću godinu.

- Moramo da okončamo ovaj sukob, jer jedino što Ukrajina trenutno radi je uništavanje sopstvene demografije - rekao je on i dodao da "konflikt trenutno proždire sledeću generaciju ukrajinskog ljudstva, koja se ne može zameniti".

- Zapadne odbrambena industrija je patetična i neće uspeti da nadvlada ruskog medveda u konvencionalnom ratu - smatra Prins.

Prema mišljenju osnivača "Blekvotera" i bivšeg pripadnika specijalnih snaga Mornaričkog korpusa SAD, u ovim okolnostima "ružan mir" i zamrzavanje konflikta bi bili bolja opcija i za Kijev i za njegove zapadne saveznike, nego "bilo šta što predstavlja ideju idealnog rata", dodajući "neka Rusija zadrži Krim, Donjeck, Lugansk, štagod".

Međutim, Prins nije pomenuo Hersonsku i Zaporošku oblast, koje su kao i prethodno pomenute oblasti održale referendume o priključivanju Rusiji 2022. godine.

- Nije obaveza američkih poreskih obveznika da potroše još stotina milijardi na Ukrajinu, kada je zabeležen visok stepen korupcije i nije ostvaren nikakav rezultat - rekao je on.

U međuvremenu, sa Prinsom se složio i Ilon Mask, koji je na društvenoj mreži Iks komentarišući izjavu osnivača "Blekvotera" napisao: "Nažalost, to je tačno".