03.03.2024.

10:30

Foto: EPA

Planeta

Šok na suđenju senatoru Menendezu! Biznismen sve priznao: Pokušao sam da podmitim...

Uribe, koji je postigao sporazum sa tužiocima koji prave proces protiv Menendeza, priznao je da je počinio više krivičnih dela, a tužioci tvrde i da je on, između ostalog, senatorovoj ženi dao automobil marke "mercedes", prenosi "Gardijan".

Kako se navodi u sporazumu koji je postignut sa Uribeom, on bi mogao da se suoči sa kaznom do 95 godina zatvora, ali bi njegova kazna mogla da bude i značajno manja ako bude sarađivao i svedočio protiv optuženih, na šta je on pristao.

Uribe je jedan od trojice biznismena koji su povezani sa postupkom protiv Menendeza i njegove žene Nadin.

Vlasti tvrde da su senator i njegova žena prihvatili mito u obliku novca, zlatnih poluga i luksuznog automobila u zamenu za usluge i lobiranje u oblasti spoljne politike.

Optuženi su se izjasnili da nisu krivi.

Uribe je optužen da je Menendezovoj ženi poklonio "mercedes" nakon što je Menendez kontaktirao državnog zvaničnika u vezi sa slučajem koji se tiče Uribeovog saradnika.

Uribe je optužen da je kupio luksuzni automobil Menendezovoj ženi nakon što je njen prethodni automobil uništen kada je udarila i ubila čoveka koji je prelazio ulicu. Ona nije bila krivično gonjena u vezi sa tom nesrećom.

Suđenje protiv Menendeza, njegove žene i dvojice biznismena iz Nju Džersija trebalo bi da počne u maju.