05.03.2024.

13:15

Foto: AP/Pixabay/Fotomontaža

Planeta

Alarmantne vesti iz EU! Ove zemlje će prve stradati: Neizbežan udar na Rusiju izaziva najgori scenario!

Evropski komesar za energetiku Kadri Simson rekao u Evropskom parlamentu da Evropska komisija „nije zainteresovana za produženje tranzita gasa preko Ukrajine“. Međutim, prema dokumentu, u stvarnosti Evropska komisija očekuje nekoliko problema.

„To znači da će EU uskoro izgubiti oko 5 odsto svog uvoza gasa, uglavnom u zemlje centralne i jugoistočne Evrope (koje plaćaju ruski gas u rubljama). Ako se ovaj gubitak poklopi sa dugim periodom niskih temperatura, može stvoriti najgori scenario za zemlje EU koje i dalje dobijaju gas preko Ukrajine“, navodi se u dokumentu.

Evropska komisija takođe upozorava da bi napuštanje ukrajinskog tranzita zahtevalo njegovu zamenu gasom koji dolazi preko Nemačke, Italije ili Turske, što bi dovelo do povećanja troškova transporta i skladištenja, što bi predstavljalo dodatno opterećenje za ove zemlje EU. Situaciju dodatno komplikuje jednostrano uvedena carina na izvoz gasa od strane Nemačke.

Međutim, analiza dokumenata Evropske komisije u proteklih pet godina pokazuje da se osnovni scenario u njenim prognozama vezanim za klimatske i temperaturne uslove uvek zasniva na tezama o globalnom zagrevanju. Tako, i u situaciji sa prestankom tranzita kroz Ukrajinu zimi, EK se nada da će izbeći najteže posledice zbog klimatskih promena.

S druge strane, prelazak Austrije, Mađarske i Slovačke na tranzitne isporuke gasa preko zapadnoevropskih zemalja povećaće stepen njihove zavisnosti od ostatka Evropske unije, što je korisno za Evropsku komisiju.