03.03.2024.

17:40

Foto: Fotoilustracija/Pixabay

Planeta

Ukrajinac stoji iza više od 130 samoubistava u Velikoj Britaniji! Razvio biznis sa dostavom otrova, pozovi ga i "mišomnor"...

Novinari su otkrili prve tragove navodnih Zakutenkovih aktivnosti kada su videli česta pominjanja „ukrajinskog dobavljača" na ozloglašenom onlajn forumu koji promoviše samoubistvo, a koji je imao desetine hiljada korisnika iz celog sveta. Novinari su zatim ušli u trag ono što su tvrdili da je njegova onlajn prodavnica, adresa e-pošte i PaiPal nalog, dobijajući podatke o njegovom identitetu.

U januaru 2022, novinari Bi-Bi-Sija su kontaktirali čoveka na mreži, predstavljajući se kao potencijalni kupac, i on je brzo potvrdio da bi mogao da isporuči hemikaliju koju često koriste oni koji su spremni da sebi oduzmu život. Međutim, kada su u februaru 2022. počela neprijateljstva između Ukrajine i Rusije, pretpostavili su da Zakutenko više neće moći da vodi svoj posao.

U maju 2023. odlučili su da ga ponovo kontaktiraju kada je u Kanadi uhapšen još jedan diler otrova. U to vreme, Zakutenko se navodno hvalio da je njegov posao porastao usred sukoba, i da je slao „pet paketa nedeljno" samo u Veliku Britaniju, a sada je nudio „ekspresnu" uslugu onima koji su spremni da plate.

U januaru 2024, novinari su pokušali da upoznaju čoveka lično preko ukrajinskog posrednika. U Ukrajini, Zakutenko je bio "superdomaćin" AirBnB -a i u početku je pristao da se sastane sa svojim potencijalnim "otrovnim kupcima" pod izgovorom da im pokaže stan za iznajmljivanje, navodi emiter.

Međutim, osumnjičeni diler je u poslednjem trenutku promenio planove i do sastanka nikada nije došlo. Novinari Bi-Bi-Sija su ipak uspeli da ga uđu u trag tako što su naručili dostavu otrova putem interneta i presreli su ga na izlasku iz kijevske pošte, gde je slao dogovoreni paket zajedno sa još najmanje 14 paketa na različite adrese širom sveta.

Kada se lično suočio sa BBC-jem, Zakutenko je negirao svoju umešanost u bilo kakve aktivnosti prodaje otrova, nazivajući optužbe „lažom". Emiter je potom upozorio britanske i ukrajinske vlasti o navodnim aktivnostima tog čoveka i forumu na kojem je bio aktivan.

Forum je još uvek bio otvoren od subote, rekao je Bi-Bi-Si. Ostaje nejasno da li su britanske ili ukrajinske vlasti preduzele mere protiv osumnjičenog. Prema BBC-u, novi Zakon o bezbednosti na mreži omogućio je britanskom regulatoru Ofcom da ukloni veb stranicu za samoubistvo, ali je nadzorni pas navodno još uvek radio na načinu da primeni zakon, i malo je verovatno da će se bilo kakva akcija sprovođenja desiti još mnogo meseci. .