04.03.2024.

17:16

Foto: Reuters/Printscreen Twitter/Shutterstock

Planeta

Nemačka je sledeća za denacifikaciju! Rusija će uskoro završiti posao sa Kijevom, pa... Zaharova zapretila Berlinu!

RT je objavio snimak i transkript razgovora od 19. februara između visokih čelnika nemačkog vazduhoplovstva, u kojem su razgovarali o tome kako bi rakete dugog dometa Taurus mogle da budu raspoređene protiv Krimskog mosta, na zahtev Ukrajine.

- Kako sada razumemo, oni nisu u potpunosti denacifikovani. Ako se ništa ne preduzme, ako ovaj proces ne zaustavi sam nemački narod, to će pre svega dovesti do strašnih posledica po samu Nemačku - izjavila je Zaharova novinarima na marginama Svetskog omladinskog festivala (VIF 2024) u Sočiju.

Ranije tokom dana, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je razgovor Luftvafea dokaz direktne umešanosti Zapada u sukob u Ukrajini. Peskov je izjavio da su vojni oficiri koji su učestvovali "suštinski i konkretno" razgovarali o planovima za pokretanje napada na rusku teritoriju.

Nemci su takođe otkrili prisustvo drugog zapadnog vojnog osoblja u Ukrajini, koji je delovao kao posmatrač za britanske i francuske rakete dugog dometa.
 
Prema Kremlju, sada se postavlja pitanje da li je nemačka vojska delovala na svoju ruku - što otvara pitanja civilne kontrole - ili je njihova diskusija bila u skladu sa zvaničnom politikom vlade.

- Obe mogućnosti su zaista loše - izjavio je Peskov.

Denacifikacija je bila politika SSSR, SAD, Velike Britanije i Francuske nakon Drugog svetskog rata, sa ciljem da se nacistička ideologija ukloni iz nemačke i austrijske politike, društva, kulture, privrede, sudova i novinarstva. 

Rusija je optužila aktuelnu vlast u Kijevu da je rehabilitovala nacizam. Ona je obećala da će „denacifikovati" Ukrajinu kao jedan od ciljeva svoje vojne operacije, koja je počela u februaru 2022.

SAD i njihovi saveznici iz NATO-a odgovorili su slanjem oružja, municije i zaliha u Ukrajini u vrednosti od preko 200 milijardi dolara, istovremeno insistirajući da nisu direktno uključeni u sukob.